Vårresa till Rom i maj 2004

Den 13 till 22 maj 2004 åkte vi till Rom och såg på Peterskyrkan, Coloseum, Fontana di Trevi och mycket mer och här finns bilder på en del av allt det vi såg.

[Bild] [Bild]
Vi reste från Köpenhamn Kastrups flygplats torsdagen den 13 maj och där åt vi först frukost och gick en runda bland butikerna medan vi väntade på att få gå ombord på det SAS plan som vi skulle åka med till Rom.
[Bild] [Bild]
När planet lyfte strax före 11:00 så fick vi fin utsikt över Köpenhamns flygplats långt nedanför oss.
[Bild]
Vi kunde se Öresundsbron med Skåne i bakgrunden också genom fönstret i flygplanet.
[Bild] [Bild]
Strax före 13:00 kunde vi se Italien och kusten nära Rom nedanför oss medan planet var på väg att landa på flygplatsen utanför Rom.
[Bild] [Bild]
Från flygplatsen åkte vi tåg in till Rom där vi gick av på den stora järnvägsstationen Termini.
[Bild]
Vi bodde på Hotel Patria som låg på en bakgata några kvarter bort från stationen nära Piazza della Republica.

Efter att vi checkat in på hotellet och fått vårt rum så gick vi ut på en lång promenad i Rom.

[Bild] [Bild]
Piazza della Republica med fontänen Fontana delle Naiadi och som låg nära vårt hotell. Santa Susanna som är den katolska kyrkan för amerikaner i Rom låg också nära vårt hotell.
[Bild] [Bild]
Spanska trappan som färdigställdes 1720 och som sammanbinder kyrkan Trinità dei Monti med Piazza di Spagna.
[Bild]
Att få möjlighet att ta en bild av Spanska trappan och Piazza di Spagna nedanför utan en massa folk i bilden som det brukar se ut i guideböckerna var inte ens lönt att tänka på.
[Bild] [Bild]
Vi promenerade vidare genom Roms smala gränder och kom till Fontana di Trevi där Anita Ekberg badade i Federico Fellinis film La Dolce Vita, eller Det ljuva livet som den hette på svenska.
[Bild]
Den vackra fontänen Fontana di Trevi.

Nästa dag, fredagen den 14 maj, började vi med att gå till det väldiga templet Pantheon.

[Bild]
Pantheon som byggdes ca. år 120 e.Kr. och ritades av Kejsar Hadrianus för att ersätta ett tidigare tempel som den romerske fältherren Marcus Agrippa låtit bygga.
[Bild] [Bild]
Ett stort runt hål längst upp i takets centrum var enda ljuskälla i templet.
[Bild] [Bild]
Sedan gick vi vidare till det vackra torget Piazza Navona där det står står en hög obelisk mitt på torget.
[Bild] [Bild]
Det finns tre vackra fontäner i barockstil också på torget.
[Bild] [Bild]
Ann-Christine tittade på kartan för att bestämma var vi skulle gå hän sen. Nästa ställe att se på blev Castel Sant' Angelo.
[Bild] [Bild]
Castel Sant' Angelo grundlades år 139 e.Kr. som kejsar Hadrianus mausoleum.
[Bild] [Bild]
Det har också fungerat som medeltida citadell, fängelse och residens åt påvarna i tider av oro. Uppe på taket högst upp på Castel Sant' Angelo.

Efter att vi hade varit på Castel Sant' Angelo så gick vi till Peterskyrkan som är en av de mest intressanta sevärdheterna i Rom.

[Bild]
Peterskyrkan syns över de omgivande husen och ser enormt stor ut redan när man ser den på avstånd.
[Bild] [Bild]
Efter att ha gått över Petersplatsen framför Peterskyrkan så kom vi in i kyrkan där det var fullt med turister.
[Bild] [Bild]
På vägen upp genom kyrkan så fick vi fin utsikt över Påvens stora baldakin nedanför.
[Bild] [Bild]
Vägen upp genom kupolen bestod av trappor i en smal korridor med lutande vägg in mot kupolen och när vi äntligen kom ut på balkongen högst uppe i kupolen så var det väldigt trångt men vi fick fin utsikt över Rom.
[Bild]
Från balkongen högst uppe i kupolen fick vi en fantastisk utsikt över den enormt stora Petersplatsen också.
[Bild] [Bild]
Utsikt mot parkområdet inne i Vatikanstaten. Utsikt mot Vatikanmuseerna.
[Bild]
Utsikt mot Påvens residens från balkongen högst upp i Peterskyrkans kupol.
[Bild] [Bild]
När vi kommit ner igen till Peterskyrkans tak nedanför kupolen så kunde vi se de stora statyerna av apostlarna på Peterskyrkans tak från nära håll.
[Bild]
När vi kommit ut från Peterskyrkan och skulle gå vidare så kom det en kraftig regnskur.
[Bild] [Bild]
Vi tog skydd för regnet i pelargången som omger Petersplatsen framför Peterskyrkan och där stod vi tillsammans med såväl nunnor som kostymklädda män och väntade på att regnet skulle upphöra.
[Bild] [Bild]
När regnet upphört kunde vi gå vidare förbi schweizergardet som bevakar infarten till den inre delen av Vatikanstaten och ut genom de väldiga murarna runt området.
[Bild] [Bild]
Under kvällen den 14 maj åkte vi iväg med tunnelbanan för att ta bilder av Colosseum i nattbelysning.
[Bild]
Colosseum i dess vackra nattbelysning.

Lördagen den 15 maj åkte vi tillbaka till Colosseum igen för att gå in där och se det från insidan också.

[Bild]
Colosseum öppnade år 80 e.Kr. och var sedan skådeplats för många blodiga gladiatorspel som arrangerades av den romerska kejsaren.
[Bild] [Bild]
Vi hade inte några förköpta biljetter så vi fick stå i den långa kön innan vi till slut kom in.
[Bild] [Bild]
Ingången för gladiatorerna till scenen i mitten.
[Bild] [Bild]
Trapporna upp till publikens läktare.
[Bild]
Från läktaren en våning upp fick vi fin utsikt över den stora scenen i mitten.

Efter att vi varit på Colosseum så gick vi till den antika stadsdelen Forum Romanum som ligger precis bredvid Colosseum.

[Bild] [Bild]
Mellan Colosseum och Forum Romanum står den enormt stora Konstantins triumfbåge och till höger om den i bilden börjar den antika gatan Via Sacra. För att komma till entrén till Forum Romanum ska man följa Via Sacra som börjar vid Konstantins triumfbåge och den gatan var huvudgatan i det antika Rom.
[Bild]
Forum Romanum var det antika Roms offentliga plats för bland annat politiska möten, handel och religiösa och juridiska ceremonier.
[Bild] [Bild]
Kejsar Antonius Pius tempel som han invigde år 141 e.Kr Saturnustemplet, tillägnat Saturnus, Italiens mytiska gudakonung, och vars nuvarande lämningar härrör från år 42 f.Kr
[Bild] [Bild]
Vi passerade genom Septimus Severus triumfbåge på vägen ut från området för Forum Romanum.
[Bild] [Bild]
Sen kom vi till Piazza del Campidoglio där Michelangelo har utformat både torgets geometriska stenläggning och byggnadens fasader. Precis bortom torget ligger detta överdådiga monument som kallas Il Vittoriano till ära av Victor Emanuel II av Sardinien, det enade Italiens förste kung.
[Bild] [Bild]
Ytterligare några gator bort kom vi till kejsar Trajanus marknader som var ett köpcentrum med 150 affärer och kontor omkring år 100 e.Kr. och som nu visas som ett museum.

Söndagen den 16 maj åkte vi tillbaka till Petersplatsen för att se en stund på Påven Johannes Paulus II:s kanoniseringsmässa.

[Bild]
Det var en mäktig upplevelse att få se den enorma Petersplatsen full med besökare till mässan och Påven Johannes Paulus II längst fram under den stora baldakinen. På fasaden till Peterskyrkan hade de hängt upp bilder av de sju personer som skulle kanoniseras, dvs. helgonförklaras.
[Bild] [Bild]
Om man inte stod nära nog så att man kunde se Påven så kunde man även se honom via en av de storbildskärmar som fanns utplacerade längs sidorna av Petersplatsen
[Bild] [Bild]
När vi hade lämnat mässan med Påven så promenerade vi en stund längs den stora floden Tibern.
[Bild] [Bild]
Från promenaden längs floden gjorde vi en avstickare för att gå och se på botaniska trädgården.
[Bild] [Bild]
Till sist gick vi til Piazza Di Santa Maria in Trastevere och såg på basilikan som finns där innan vi gick över Tibern igen och åkte tillbaka till vårt hotell för att sen gå ut och äta.

Måndagen den 17 maj åkte vi iväg för att se på Caracallas termer och såg en massa andra sevärdheter också längs vägen.

[Bild] [Bild]
Porta San Paolo var en av portarna i Aurelianusmuren som byggdes av kejsar Aurelianus på 270-talet e.Kr. På västra sidan om Porta San Paolo finns Caius Cestius pyramid som byggdes som grav åt den romerska fredsdomaren Caius Cestius som dog år 12 f.Kr.
[Bild] [Bild]
I närheten fanns det ett långt stycke kvar av Aurelianusmuren.
[Bild]
Caracallas termer var en stor romersk badanläggning som fullbordades av kejsar Caracalla år 217 e.Kr. och var i bruk under nästan 300 år. Där fanns både vattenbassänger, gymnastiksalar, en stor stadion och konferens- och mötesrum, och rymde över 1 600 personer åt gången.
[Bild] [Bild]
En del av det som en gång var en av gymnastiksalarna. Fragment från några av mosaikgolven.
[Bild] [Bild]
När vi lämnat Caracallas termer så gick vi och såg på Porta San Sebastiano som är den största och mest välbevarade porten i Aurelianusmuren. Porta San Sebastiano från murens utsida där man ser mer av Aurelianusmuren.
[Bild] [Bild]
Norra fasaden för den stora basilikan San Giovanni in Laterano. Till vänster skymtar Lateranpalatset som var påvarnas residens fram till 1309. Östra fasaden för den stora basilikan San Giovanni in Laterano där dess huvudentré finns. Fram till 1870 kröntes alla påvar där.
[Bild] [Bild]
Mittskeppet i den stora basilikan San Giovanni in Laterano. Det är endast Påven som får hålla mässare vid den stora baldakinen man ser längst bort. I anslutning till den stora basilikan San Giovanni in Laterano finns också det vackra San Giovannis kloster med den vackra klostergården man ser på bilden ovan.
[Bild] [Bild]
På östra sidan om den stora basilikan San Giovanni in Laterano finns en byggnad som rymmer två återstående delar från det gamla Lateranpalatset varav den heliga trappan Scala Santa är den ena. De 28 trappstegen sägs vara de samma som Jesus gick upp för i Pontius Pilatus hus under rättegången. Ingen fot får röra vid de heliga trappstegen så de är täckta med plankor och de troende får bara beträda trappan på sina knän.

Tisdagen den 18 maj åkte vi tillbaka till Vatikanen för att se på Vatikanmuseerna.

[Bild] [Bild]
[Bild]
[Bild] [Bild]
[Bild] [Bild]

[Bild] [Bild]
På väg till Vatikanmuseerna
[Bild] [Bild]
Tyvärr var kön mycket lååång! Den sträckte sig över fyra-fem gatlängder
[Bild] [Bild]
Entrén till Vatikanmuseerna
[Bild] [Bild]
Vatikanmuseernas innergård
[Bild] [Bild]
Taket och väggarna var fyllda med vackra målningar
[Bild] [Bild]
Utgången från Vatikanmuseerna gick via en lång trappa som gick i cirklar
[Bild] [Bild]
Entrén och uppgången från San Callistos katakomber som är vidsträckta underjordiska gravar i fyra nivåer och där bl.a. många av de tidiga påvarna begravdes
[Bild] [Bild]
Stora delar av den gamla stadsmuren runt Rom finns kvar. Porten genom muren till vänster kallas Åsneporten
[Bild] [Bild]
Vi gick på en operaföreställning på operan, Teatro dell'Opera, men hade svårt att följa med i handlingen på italienska