Sök på den här webbplatsen
Följ oss på   [f]   [L] [L]

Teater och studentspex i Lund

I Lund finns det ett stort utbud av teater med alla de olika teatergrupper som finns här. Till det kommer all teaterverksamhet inom Lunds universitet, framför allt studentspex, som erbjuds av grupper knutna till Akademiska Föreningen, se längre ned på den här sidan. Genom att klicka på de blå länkarna kan man läsa mer om de olika grupperna och se vad för teater slags de erbjuder just nu.

För den som bor i Lund och tycker om att gå och se på teater kan ett medlemskap i Lunds teaterförening vara värdefullt. Föreningen som är en del av Riksteatern arrangerar gästspel på olika scener i Lund, framför allt på Lunds stadsteater, och som medlem får man rabatt på föreställningarna.

001.jpg
Folkets Hus och Lunds Stadsteater.

Lunds Stadsteater är en scen som byggdes i Folkets Hus på Kiliansgatan 13 i centrala Lund 1969 för olika gästspel inom teater, dans, show, konserter, musikaler m.m. med plats för totalt 489 besökare, varav 408 platser på parkett och 81 platser på balkong. Det finns också ett orkesterdike med plats för 30 musiker.

Folkets hus är byggt på två av tre återstående våningar av Kanikresidenset, ett medeltida tegelhus från 1200-talet som nu är inbyggt i Folkets Hus och som man kan se rester av inne i huset.

002.jpg
Månteaterns lokaler hos kulturhuset Mejeriet.

Månteatern som håller till i kulturhuset Mejeriet vid Lunds stadspark startade 1986 och producerar främst scenkonst för barn och unga.

De har också teater för skolor på den egna scenen i Mejeriet eller t.ex. i skolornas gymnastiksalar.

004.jpg
Teater Sagohusets lokaler på Revingegatan 8.

Teater Sagohuset är en fri teatergrupp som bildades 1987 och som har en egen scen i ett litet hus på Revingegatan 8 alldeles söder om Lunds stadskärna. De spelar teater för både barn, ungdomar och vuxna och spelar ibland även dockteater. De arbetar också med pedagogiska projekt och muntligt berättande.

003.jpg
Kulturhuset Stenkrossen där Lilla Teatern håller till.

Lilla Teatern är en amatörteater som startade som Lunds studentteater i Akademiska Föreningens AF-borgen 1933 och sedan dess har haft sin verksamhet på flera olika ställen i centrum av Lund.

Sedan 2014 håller de till i kulturhuset Stenkrossen på Kastanjegatan 13 alldeles söder om Lunds stadskärna. De har också barn- och ungdomsgrupper som ger barn och unga möjlighet att få prova att spela teater.

Teatern har varit plantskola åt många kända skådespelare och regissörer och Sten Broman, Max von Sydow och Åke Arenhill är bara några av alla de som någon gång har varit knutna till den här teatern.

Studentteater och studentspex i Lund

Spex är en form av amatörteater med studentikos humor och sedan det första spexet Gerda sattes upp på Akademiska Föreningen 1886 så har antalet spex i Lund bara vuxit och det är många kända personer som har börjat som spexare i Lund, bl.a. Hans Alfredsson, Måns Zelmerlöw, Johan Wester och Anders Jansson.

Spexet Gerda var starten för det som idag är Lundaspexarna och numera finns det sex olika grupper som producerar studentspex och de visas vanligen i Akademiska Föreningens AF-borgen och dessutom finns Lunds studentteater som också producerar teater inom Akademiska Föreningen.

005.jpg
Akademiska Föreningens AF-borgen där man kan se på studentspex och annan studentteater.

Lunds Studentteater är ett forum för teater och scenkonst och ett utskott inom Akademiska Föreningen. Ursprungligen bildades Lunds Studentteater 1933 som teaterverksamhet knuten till Lunds universitet och sedan dess har de gett upphov till en del avknoppningar till andra fria teatergrupper också.

Det finns dessutom sex olika grupper som producerar studentspex.

  • Lundaspexarna är ett utskott inom Akademiska Föreningen som bildades 1886 då Gerda, det första studentspexet i Lund, sattes upp. De har ända sedan dess, då det bara fanns manliga studenter, varit en helt manlig spexgrupp. De sätter upp två spex varje år i samband med de studentikosa högtiderna Siste april och Siste november. Uarda som de satte upp första gången 1908 och Djingis Khan som de satte upp första gången 1954 är två av deras mest kända spex och de spelas fortfarande vart femte år.

  • Toddyspexarna satte upp sitt första spex 1895 och har sedan dess satt upp spex och revyer. Vart annat år sätter de upp nyskrivna spex och de varvar det med äldre spex. Fram till 2010 hade de bara manliga skådespelare men bröt den tradition till 2011 års föreställning genom att även låta kvinnor stå på scenen. Toddyspexarna var tidigare en del av Toddydagsutskottet inom Medicinska Föreningen Lund-Malmö men 2004 valde de att lämna Medicinska Föreningen för att bli en fristående förening. Premiären sker en fredag i slutet av mars eller början av april och visas i Akademiska Föreningens Stora Sal. På lördagen visas spexet som underhållning under Stora Toddydagens supé och varje höst visar de spexet igen med en turné till Ystads Stadsteater.

  • Jesperspexet är en fristående förening under Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola. Föreningen bildades 1966 som Spexföreningen Jesper och satte då upp en föreställning med namnet Den flygande holländaren. 2006 bytte föreningen namn till Jesperspexet och de sätter upp ett nyskrivet spex varje år som visas i AF-borgen i februari och som visas igen under hösten.

  • Boelspexarna är ett utskott inom Akademiska Föreningen som bildades 1994 med spexet Henry VIII eller I döda fruars sällskap som sitt första spex med premiär den 21 oktober 1994. De har enbart kvinnor på scen och de har fått sitt namn efter Boel Flodgren som då var rektor för Lunds universitet och den första kvinnan som var rektor för ett svenskt universitet. De sätter upp ett spex varje år som alltid visas den tredje helgen i oktober och som visas igen sista helgen i februari.

  • Var GladSpexarna är en studentförening som är fristående från nationerna och studentkåren och som har sitt ursprung inom Västgöta Nation. De bildades 1998 efter att de gjort succé med tältnöjet En Karnevalsaga under Lundakarnevalen det året. En Karnevalssaga är inspirerat av Charles Dickens berättelse En julsaga med en äldre herre som inte ser det roliga i karnevalen och skyddsandar från AF-borgen som övertygar honom om karnevalens alla goda kvalitéer. De sätter upp spex två gånger per år i Konsertsalen på Akademiska Föreningen och har även satt upp sju sommarspex på Kiviks marknad.

  • Spegatspexet är en fristående studentförening som bildades hösten 2011 och under våren 2012 satte de upp sin första föreställning med namnet Billy the Kid i AF-Borgen. Sin andra föreställning satte de upp Våren 2013 med namnet Franska revolutionen – Kaffe på det?