Sök på den här webbplatsen
Följ oss på   [f]   [L] [L]

Sankt Peters klosterkyrkogård i Lund

Det finns många berömda personer begravda på Klosterkyrkogården i Lund. Många av dem är professorer och vetenskapsmän som har varit verksamma vid Lunds universitet men det finns också några andra berömdheter som vi berättar om på den här sidan.

Cirkusfamiljen Madigan

001.png
Familjen Madigans gravplats på Klosterkyrkogården.

Bland alla de berömdheter som finns begravda på Klosterkyrkogården är nog den mytomspunna cirkusprinsessan Elvira Madigans styvfar, cirkusdirektören John Adalbert Madigan, och hennes mor Laura Madigan, hennes mormor Anemaria Olsen och en dotter till John och Laura som hette Motalia, bland de mest fascinerande.

John Madigan föddes den 12 augusti 1850 i Lafayette i Indiana i Texas och hörde till en amerikansk cirkusfamilj med irländskt ursprung men på 1870-talet började han arbeta på cirkusar i Europa och där träffade han så småningom Eleonora Cecilia Christina Maria Olsen, Elvira Madigans mor.

Elvira Madigan tränades tidigt upp till lindansös och hon och Gisela Brož som var ett två år äldre fosterbarn i familjen blev kända som "Luftens döttrar"på 1880-talet och uppträdde på cirkusar och i varietélokaler över stora delar av Europa, bland annat i Berlin, Paris, London, Bryssel och Moskva. Men mest mytomspunnen blev Elvira Madigan efter att hon hade flytt tillsammans med den gifta dragonlöjtnanten Sixten Sparre och till slut hittades död tillsammans med honom i Nørreskov på den danska ön Tåsinge i juli 1889 där hon också är begravd.

På vår sida om cirkusfamiljen Madigan kan man läsa mer om familjen och om både det drama som utspelade sig sommaren 1889 då Elvira Madigan dog tillsammans med Sixten Sparre och om den eldsvåda i Gävle som tog livet av cirkusdirektören John Madigan och hur han till slut kom att hamna på Klosterkyrkogården i Lund. Elvira Madigan konfirmerades dessutom i Lunds domkyrka på 1880-talet.