Sök på den här webbplatsen
Följ oss på   [f]   [L] [L]

Evenemang i Lund

Det händer nästan alltid något kul här i Lund och på den här sidan finns det blå länkar till ställen man kan gå till för att se vad som är på gång just nu eller för att få mer information om något av alla de evenemang som återkommer varje år. Klicka på länkarna för att läsa mer.

Här är länkar till några av de viktigaste ställena att hålla koll på för att få information om vad som händer i Lund just nu. Dessutom finns det många sidor i Facebook som ofta berättar om intressanta evenemang som är på gång så vi nämner några av de sidor i Facebook som vi tycker är viktigast att hålla koll på också.

 • Lunds turist och besöksinformation
  [Lunds turistbyrå] I evenemangskalendern i Lunds turist och besöksinformation hittar man alltid det mesta av det som är på gång just nu här i Lund och Lunds turistbyrå finns vid Stortorget bara omkring 200 meter bort från där vi bor. Dessutom bör man "gilla" [f] Lunds turistbyrås sida i Facebook för att inte missa några intressanta evenemang.
   
 • Kulturhistoriska friluftsmuseet Kulturen
  [Kulturen] Kulturhistoriska museet Kulturen i Lund har ofta visningar och en massa evenemang i samband med olika högtider. Gå till deras sida och klicka på "program" för att hitta deras kalendarium där man kan läsa mer om vad de har på gång just nu. Dessutom bör man "gilla" [f] Kulturens sida i Facebook eftersom de brukar berätta om aktuella evenemang där också.
   
 • Lunds universitetet
  [Lunds universitet] I en studentstad som Lund så kretsar förstås mycket kring universitetet och studenternas verksamhet och i Lunds universitets kalendarium kan man se vad som universitetet har på gång just nu. De har väldigt ofta intressanta föreläsningar, visningar och annan verksamhet och mycket av det är öppet för allmänheten också. Det kan vara värt att "gilla" [f] universitetets sida i Facebook också men mycket av deras information vänder sig till studenter. Studenter bör dock "gilla" [f] sidan i Facebook för universitetets studentverksamhet också. Inför Lunds universitets 350-årsjubileum den 19 december 2016 till den 28 januari 2018 bör man dessutom hålla koll på sidan för 350-årsjubileet för att se vilka evenemang som kommer erbjudas i samband med jubileet.

Fler sidor att "gilla" i Facebook

Förutom de sidor som har nämnts ovan finns det många fler sidor att "gilla" för att följa vad som händer i Lund. Två av de viktigaste att "gilla" är sidan för [f] Historiska Museet vid Lunds Universitet och sidan för [f] Folkbiblioteken i Lund och Lunds stadsbibliotek. Båda sidorna berättar då och då om intressanta visningar, intressanta föreläsningar och andra intressanta evenemang.

Några andra sidor att "gilla" för att få information om intressanta evenemang då och då är sidorna i Facebook för [f] Botaniska trädgården, [f] Stadsparken och [f] Grand Hotel.

Återkommande evenemang

Det finns också många evenemang som återkommer varje år och här berättar vi om några av dem. I listan nedan kan man klicka på de blå länkarna för att få mer information.

Januari

 • Lundaspelen basket
  I början av januari varje år arrangeras Lundaspelen i basket under fyra dagar för ungdomar mellan 11 och 20 år och 2016 deltog drygt 300 lag och omkring 4 500 deltagare. För att följa vad som händer så kan man "gilla" sidan för [f] Lundaspelen basket i Facebook också.
   
 • Studentmässan Hälsningsgillet
  [Hälsningsgillet] Sedan 1868 anordnas hälsningsgillen i början av varje termin och höstterminens hälsningsgille brukar anordnas mellan 12:00 och 16:00 på Akademiska Föreningen en dag i slutet av januari varje år. Det är en mässa där Lunds studentliv med omkring 140 studentföreningar och olika företag presenteras för omkring 5 000 nya och gamla studenter.

Mars - April

 • Stora Toddydagen (Dies Toddyum Magna)
  [Toddygumbor] Stora Toddydagen (Dies Toddyum Magna) är en av högtiderna för Medicinska Föreningen vid Lunds universitet och den sammanfaller med Toddyspexet som har premiär en fredag i slutet av mars eller början av april och som visas i Akademiska Föreningens Stora Sal. På lördagen efter premiären är det Stora Toddydagen och då visas spexet som underhållning i samband med en supé för Medicinska Föreningens medlemmar. Under dagen säljer de s.k. Toddygumborna den parodiska skriften Toddybladet till allmänheten runt om i centrum och i Lundagård anordnas det kringaktiviteter som rävjakt, ansiktmålning, hoppborg och godisregn och Toddyspexarna anordnar s.k. toppspel som är ett slags lek där de försöker få leksaken, den s.k. toppen, att snurra genom att piska den.
   
 • Cykeldagen på Stortorget
  [Cykeldagen] En lördag i slutet av april varje år arrangeras Cykeldagen på Stortorget i Lund av bl.a. Lunds kommun, Lunds Naturskyddsförening, Polisen i Lund, och Cykelfrämjandet. Under dagen så informerar bl.a. kommunen om cykelvägar och cykling i Lund och delar ut Lunds cykelkarta och Naturskyddsföreningen och Cykelfrämjandet informerar om olika slags cykelaktiviteter. Cykelhandlare visar upp olika slags cyklar bl.a. elcyklar, vikcyklar och olika typer av lådcyklar och dessutom brukar man kunna få hjälp om man har några problem med sin egen cykel.
   
 • Siste april (Valborgsmässoafton) i stadsparken
  [Siste april] Valborgsmässoafton kallas enligt gammal tradition i Lund istället för Siste april och det sägs vara Sveriges största spontanfest. I stadsparken pågår firandet varje år som en jättestor picknick redan från tidigt på morgonen till sent på kvällen med över 30 000 besökare. Under dagen sänder Akademiska föreningens studentradio Radio AF musik från scenen och under kvällen blir det traditionellt valborgsmässofirande med bål.

  [Valborg] Under hela förmiddagen brukar det vara en strid ström av ungdomar på väg från stationen mot stadsparken och eftersom många av dem brukar konsumera stora mängder alkohol så brukar det också vara väldigt mycket poliser som tar emot både vid stationen och i stadsparken. När de ser minderåriga med alkohol så brukar de beslagta den och hälla ut den för dem och ev. upprättar de också en anmälan mot den som köpt ut alkoholen till dem. ofta brukar det finnas en polishelikopter som cirklar runt ovanför och ibland har flera ridande poliser också varit på plats.

 • Mösspåtagning på Tegnérsplatsen
  [Mösspåtagning] Den siste april varje år håller Lunds universitets studentkårers vice ordförande tal till våren på Tegnérsplatsen från balkongen på andra våningen i Akademiska föreningen kl. 17:55. Efter talet tar sedan studenterna på sig sin studentmössa för att fira vårens ankomst enligt gammal tradition. Före talet brukar det också bjudas på musik av studentorkestern Bleckhornen och vacker sång av några av Lunds studentsångare.

Maj

 • 1 maj-demonstrationer
  [Demonstration] Om det är någonstans som det demonstreras mycket den 1 maj så är det i Lund. Det brukar inte bara vara Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som har egna demonstrationståg. Feminister och andra revolutionära, vänsterextrema och anarkistiska grupper brukar också ha egna demonstrationståg, och ofta utan tillstånd vilket gör att polisen ofta ingriper. Demonstrationerna utgår oftast från eller genomförs på Stortorget vid olika tider för de olika demonstrationerna.
   
 • Rektorsuppvaktning på Universitetsplatsen
  [Rektorsuppvaktning] Klockan 12:20 den 1 maj varje år avgår det en fanborg med samtliga ordföranden från Lunds universitets studentkårer som går från Akademiska föreningen till Universitetsplatsen där de bankar på dörren till Universitetshuset. När rektorn sedan har kommit ut så håller ordföranden för Lunds universitets studentkårer ett tal till rektorn. Därefter svarar rektorn i ett tal till studenterna. Uppvaktningen brukar också föregås av musik från studentorkestern Bleckhornen och sång av Lunds studentsångare.
   
 • Lunds studentsångare sjunger in våren
  [Lunds studentsångare] Den 1 maj varje år hälsar Lunds studentsångare våren välkommen på trappan till universitetshuset mellan 18:00 och 19:00 och det brukar visas i TV också. Vill man stå långt fram så måste man dock vara där tidigt för det brukar vara väldigt många som kommer för att lyssna på dem.
   
 • Lundaloppet
  [Lundaloppet] Under den första halvan av maj varje år genomförs Lundaloppet som en stor motionsfest genom bl.a. Lundagård och andra centrala delar av Lund. Loppet börjar genom stadsparken och slutar på den centrala idrottsplatsen på Väster. För att följa planeringen av nästa lopp och vad som händer i samband med loppet kan man "gilla" sidan för [f] Lundaloppet i Facebook också.
   
 • Lundakarnevalen
  [Lundakarnevalen] En helg i mitten av maj vart fjärde år, nästa gång 2018, genomförs Lundakarnevalen av Lunds studenter med karnevalståg både på lördagen och söndagen och andra nöjen under hela helgen. Till lördagens karnevalståg kl. 13:00 brukar det komma omkring 200 000 besökare. Ett år före invigningen av karnevalen brukar nedräkningen starta med kända personer som står på Universitetshusets trappa och räknar ner från tio till noll efter varje tiondel som är kvar av året tills karnevalen börjar med följd att vissa av utropen sker på natten eller när de nu råkar inträffa. För att följa vad som händer under karnevalen kan man "gilla" sidan för [f] Lundakarnevalen i Facebook också.
   
 • Våryra i Botaniska trädgården i Lund
  En helg i slutet av maj varje år brukar det vara våryra med växtmarknad, visningar och barnaktiviteter i Botaniska trädgården Lund för att fira vårens ankomst. Man kan "gilla" sidan för [f] Botaniska trädgården i Facebook också för att få mer information och information om andra aktiviteter under året i Botaniska trädgården.
   
 • LundaPride - Pride-festival i Lund
  [Pride] I slutet av maj eller början av juni varje år brukar det vara Pride-festival i Lund och som föreningen Stolt i Lund arrangerar. Det brukar vara aktiviteter hela dagen i Lundagård och på andra platser och under eftermiddagen tågar en Pride-parad genom Lunds centrum.
   
 • Motionsloppet St Hans Extreme
  Sista torsdagen i maj varje år arrangeras motionsloppet St Hans Extreme i Sankt Hans backar i Lund. Loppet går längs en bana som är 2 550 meter lång och man springer två eller fyra varv. Det finns inga flacka sträckor utan det går upp och ner hela tiden och stigningen är 140 meter per varv.
   
 • Folkmusikens dag på Kulturen
  [Dans] En söndag i slutet av maj varje år i över 40 år har Folkmusikens dag arrangerats på Kulturen i Lund och Lunds spelmansgille är de som står för programmet med musik och dans inne i husen och i parken.
   
 • Doktorspromoveringen vid Lunds universitet
  [Doktorspromovering] Den sista fredagen i maj varje år sedan 1670 är det doktorspromovering för alla fakulteter vid Lunds universitet och är det någonstans som doktorspromovering är särskilt traditionstungt så är det just i Lund.

  Högtidligheterna börjar med en procession från Universitetshuset till domkyrkan vid 12:00 och samtidigt börjar husarer från Wendes artilleriregemente skjuta salut från kanoner. Sedan sker själva promoveringen i domkyrkan under omkring tre timmar och förutom rektorns inledningstal genomförs hela ceremonin på latin. Under kvällen fortsätter högtidligheterna med promotionsmiddag i Stora salen på Akademiska Föreningen med omkring 500 deltagare.

Juni - Juli

 • Guidade visningar i järnålders- och vikingastaden i Uppåkra där Lund låg förut
  [Visning av Uppåkra] Från juni till september varje år kan man följa med på guidad visning av de arkeologiska utgrävningarna i järnålders- och vikingastaden i Uppåkra som är Nordens största järnålders- och vikingabosättning och där finns också ett litet besökscentrum med café och en liten souvenirshop. Man hittar mer information på sidan för Uppåkra Arkeologiska Center och på [f] Uppåkras sida i Facebook.
   
 • Nationaldagsfirande på Kulturen
  [Nationaldagsfirande] Den 6 juni varje år arrangeras Lunds kommuns officiella nationaldagsfirande på Kulturen i Lund med högtidstal, sång, musik och annan underhållning.
   
 • Dannebrogens dag i Lunds domkyrka
  [Dannebrogen] Enligt legenden om den danska flaggan Dannebrogen så föll den ner från himlen som ett svar på Lunds biskop Andreas Sunesesn bön den 15 juni 1219 under Slaget vid Lindanäs i Estland. Det uppmärksammas i Lunds domkyrka den 15 juni varje år genom att en kopia av den äldre Dannebrogen, försedd med två blå pantrar, ställs fram vid hans sarkofag i Dopkapellet. Därefter flyttas den till Sjuarmade ljusstakens kapell där den sedan står till augusti månad.
   
 • Sommarlund
  Från mitten av juni till mitten av augusti varje år genomförs kulturfestivalen Sommarlund som erbjuder hundratals olika kulturaktiviteter runt om i Lund för både barn och vuxna och nästan allt är gratis. [Sommarlund-program]
   
  [Sommarlund]
   
 • Medeltidsdagarna i Folkets park
  [Medeltidsdagarna] Den andra eller tredje helgen i juni varje år brukar Medeltidsföreningen i Lund anordna medeltidsdagar i Folkets park med bl.a. medeltida dans och musik, gycklare, tornerspel och medeltidsmarknad. Ett par veckor i förväg brukar programmet presenteras på sidan för [f] Medeltidsföreningen i Lund i Facebook.
   
 • Midsommar på Kulturen
  Kulturen i Lund anordnas det traditionellt midsommarfirande i friluftsparken varje år på midsommarafton. Det brukar börja vid 12:00 med att midsommarstången kläs och sedan blir det dans till levande musik och besökarna får bre ut filtar och äta medhavd picknick.
   
 • Visfestivalen
  I slutet av juli eller början av augusti varje år arrangeras Visfestivalen på Kulturen i Lund och då kan man lyssna på visföreställningar av svenska, skånska och danska visartister.

Augusti - September

 • Guidade visningar i vikingastaden Uppåkra där Lund låg förut
  [Visning av Uppåkra] Från juni till september varje år kan man följa med på guidad visning av de arkeologiska utgrävningarna i järnålders- och vikingastaden i Uppåkra som är Nordens största järnålders- och vikingabosättning och där finns också ett litet besökscentrum med café och en liten souvenirshop. Man hittar mer information på sidan för Uppåkra Arkeologiska Center och på [f] Uppåkras sida i Facebook.
   
 • Sankt Laurentius dödsdag i Lunds domkyrka
  [Laurentius] Den 10 augusti år 258 brändes diakonen Laurentius i Rom levande på bål fastspänd på ett halster eftersom han undanhöll de kristnas skatter för den romerske kejsaren Valerianus. Det uppmärksammas i Lunds domkyrka den 10 augusti varje år genom att bronsskulpturen av Sankt Laurentius som står mitt i koret då står med ansiktet vänt utåt mot församlingen och det ligger en blomsterkrans nedanför bronsskulpturen. Alla andra dagar står han med ansiktet vänt mot högaltaret. Sankt Laurentius är Lunds domkyrkas skyddshelgon och det halster som han håller i handen är symbol för Lunds domkyrka och för Lunds stift.
   
 • Arrival Day - dagen då de internationella studenterna anländer till Lund
  I mitten eller slutet av augusti varje år är det Arrival Day som är den dag då de flesta, omkring 2 000, av de internationella studenterna anländer till Lund. Faddrar möter upp dem redan på Kastrup och visar dem hur de kan ta sig till Lund. På järnvägsstationen i Lund tar sen nya faddrar över och hjälper dem hitta rätt när de kommit hit till Lund.
   
 • Uppåkradagen
  I slutet av augusti varje år är det Uppåkradagen och då brukar det bjudas på arkeologiska aktiviteter och mat och dryck från järnåldern i järnålders- och vikingastaden i Uppåkra som är Nordens största järnålders- och vikingabosättning. Det brukar bjudas på olika slags föreläsningar och guidade visningar också förstås. Man hittar mer information på sidan för Uppåkra Arkeologiska Center och på [f] Uppåkras sida i Facebook.
   
 • Arkeologins dag
  [Arkeologins dag] Den sista söndagen i augusti varje år arrangeras arkeologidagen på initiativ av Riksantikvarieämbetet och då brukar institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet som håller till i universitetets campus LUX i Lund och Historiska Museet vid Lunds Universitet anordna flera intressanta visningar och föredrag.
   

 • Lund Comedy Festival
  [Lund Comedy Festival] Varje år i slutet av augusti eller början av september sedan 2010 arrangeras Lund Comedy Festival med över hundra svenska och internationella komiker som uppträder på olika scener runt om i Lund under några dagar, bl.a. i arenan, stadshallen, på Grand Hotel och på några av Lunds pubar. Många av dem deltar också i tävlingen Grand Comedy Slam där de får prata i fem minuter och publiken sedan röstar om vem de tyckte var bäst. För att följa vad som händer så kan man "gilla" sidan för [f] Lund Comedy Festival i Facebook också.
   
 • Studentmässan Hälsningsgillet
  [Hälsningsgillet] Sedan 1868 anordnas hälsningsgillen i början av varje termin och höstterminens hälsningsgille brukar anordnas mellan 12:00 och 16:00 på Akademiska Föreningen en dag i början av september varje år. Det är en mässa där Lunds studentliv med omkring 140 studentföreningar och olika företag presenteras för omkring 5 000 nya och gamla studenter.
   
 • Kulturnatten
  [Kulturnatten] I mitten eller slutet av september varje år är det Kulturnatt i Lund med 50 000 besökare och över 300 olika kulturarrangemang att ta del av. Det brukar bl.a. vara konserter på taket till stadshallens entré, i stadshallen, på Mårtenstorget och många andra ställen. Det brukar också vara guidade visningar i museer och kyrkor, olika slags kulturarrangemang på de olika torgen och Lunds universitet brukar arrangera en lång rad aktiviteter på de olika institutionerna. Dessutom brukar alla aktiviteterna och alla inträden till museerna m.m. vara gratis. För att följa vad som händer så kan man "gilla" sidan för [f] Kulturnatten i Facebook också.
   
 • Skördefest i stadsparken
  [Skördefest] I slutet av september varje år är det skördefest i stadsparken under två dagar och då finns där en massa tält där man kan köpa ekologiska och närproducerade livsmedel och hantverk. Men det brukar också vara en massa andra aktiviteter där som t.ex. guidad visning av stadsparken och folkdansuppvisning och många olika aktiviteter för barn. På lördagen är det också en parad från Stortorget till stadsparken med musikorkester, skottkärror med grönsaker m.m. och en häst med vagn som man kan åka i.

Oktober

 • Konstkväll Lund
  [Konstkväll] I mitten av oktober varje år arrangeras Konstkväll Lund då Lunds gallerier och konstinstitutioner men även Kulturen och Historiska Museet håller kvällsöppet och visar konst. För att följa vad som händer så kan man "gilla" sidan för [f] Konstkväll Lund i Facebook också.
 • Lunds körfestival
  [körfestival] I mitten av oktober vartannat år arrangeras Lunds körfestival, som är Sveriges största körfestival, under en vecka med omkring 10 000 besökare och 2 000 körsångare. För att följa vad som händer så kan man "gilla" sidan för [f] Lund Choral Festival i Facebook också.
   

December

 • Julstök på Kulturen
  [Julstök på Kulturen] Första adventshelgen varje år är det julstök på Kulturen i Lund med gammaldags julmarknad och julaktiviteter och hantverksarbete i de gamla husen. Det här är en av de finaste av alla aktiviteter som Kulturen ordnar varje år.
   
 • Thomanders Jul
  [Thomanders Jul] Den första adventshelgen varje år arrangeras Thomanders Jul som en gammaldags jul med 1800-talstema med hästdroskor, gatuteater, julmarknad i julbodar på Stortorget, tomtar, musikkårer, sångkörer och mycket annat i centrum av Lund. För att följa vad som händer så kan man "gilla" sidan för [f] Thomanders Jul i Facebook också.
   
 • Luciakonsert i Bosebo gamla kyrka
  [Luciakonsert] Luciaafton varje år är det Luciakonsert på Kulturen med Lucia och stjärngossar i den gamla träkyrkan från Bosebo och som är byggd 1652. De levande ljusen från Lucia och tärnorna ger ett väldigt vackert sken och riktigt mysig julstämning inne i den gamla träkyrkan.
 • Lundaspelen handboll
  Mellan jul och nyår varje år arrangeras Lundaspelen i handboll under fem dagar för ungdomar mellan 8 och 19 år. 2015 deltog nästan 600 lag och över 8 500 spelare i 34 olika hallar i hela sydvästra Skåne och tillsammans med tränare och familjemedlemmar var det över 11 000 deltagare. För att följa vad som händer så kan man "gilla" sidan för [f] Lundaspelen handboll i Facebook också.
   
 • Nyårsfyrverkeri på universitetsplatsen
  [Nyårsfyrverkeri] Varje år är det nyårsfyrverkeri vid tolvslaget på nyårsafton på Universitetsplatsen och det är den ideella pyrotekniska föreningen LundaPyrot vid Lunds Tekniska Högskola som arrangerar fyrverkeriet. Det är inte bara en stor mängd Lundabor som brukar komma och se på det här nyårsfyrverkeriet utan det brukar komma en stor mängd studenter också från den nyårsfest som de brukar ha på Akademiska Föreningen.