Sök på den här webbplatsen
Följ oss på   [f]   [L] [L]

Vattenhallen Science Center och Planetariet

Vattenhallen Science Center är som ett experimentarium som främst är inriktat för barn och ger dem möjlighet att lära sig mer om naturvetenskap. I Vattenhallen finns Planetariet också och där kan man se på häftiga rymdresor som projiceras i Planetariets kupol med hjälp av en digital projektor som är kopplad till ett kluster med sex datorer.

001.jpg
Byggnaden där Vattenhallen Science Center och Planetariet finns.

002.jpg Vattenhallens lokaler ligger i universitetsområdet nordöst om Lunds stadskärna och för att komma dit kan man åka med busslinje 6 från Botulfsplatsen till den hållplats som heter John Ericssons väg. Resan dit tar bara åtta minuter.

Det är ganska hög entréavgift till Vattenhallen för både barn och vuxna och vill man besöka en av Planetariets visningar så tillkommer det en entréavgift för det också. Övriga visningar och shower i Vattenhallen ingår i entréavgiften.

I entrén finns det en shop som säljer byggsatser, hologram, pussel, böcker m.m. med vetenskapligt tema.

003.jpg   004.jpg
Entrén till Vattenhallens lokaler. Vattenhallens shop.

005.jpg I Vattenhallen finns det flera olika experimentstationer där man kan lära sig mer om teknik och naturvetenskap.

Förutom en liten vårdcentral där man kan mäta sin längd och vikt m.m. så finns det en utställning med namnet Medicon Alley som handlar om medicinsk teknik och forskning i Lund. Det finns experimentstationer där man bl.a. kan lära sig mer om sin hörsel, ultraljud, titthålsoperationer och EKG.

 
006.jpg   007.jpg
Vattenhallens vårdcentral där man kan mäta sin längd och vikt m.m. Datortomografi även kallat skiktröntgen som ger tredimensionella röntgenbilder.
 

008.jpg En utställning med namnet Skjuta protoner och kittla elektroner handlar om de två stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV som byggs i nordöstra delen av Lund och som enkelt förklarat fungerar som enorma mikroskop för materialforskning.

Det finns experimentstationer där man kan lära sig vad som händer i ringarna i MAX IV, vad synkrotronljus är för något och hur man kan se något med hjälp av neutroner. Pingisbollar, järnkulor och golfbollar representera elektroner, protoner och neutroner i de olika stationerna.

 
Men det finns andra utställningar och experimentstationer också i Vattenhallen.
 
009.jpg   010.jpg
En av stationerna där man kan lära sig mer om ljus. En experimentstation i uppfinnarverkstaden.
 
011.jpg   012.jpg
Cykel där man kan skapa elektrisk ström som får lampor att lysa. En experimentstation där man kan lära sig mer om vattenkraft.
 

Shower och föreställningar

Det är ofta naturvetenskapliga shower och föreställningar i Vattenhallen och på Vattenhallens sida kan man läsa mer om vad som är på gång just nu. Showerna ingår i entrékostnaden.

013.jpg   014.jpg
Kemishow med frusen kolsyra. Läktaren till den stora scenen.
 

Planetariet

En av de häftigaste attraktionerna i Vattenhallen, även för vuxna, är Planetariet och på Planetariets sida kan man se vilka föreställningar de har just nu. Det tillkommer dock en entréavgift för att besöka någon av Planetariets visningar också.

015.jpg
Planetariet.

016.jpg Varje föreställning är omkring 45 minuter lång och visas som en film som projiceras i Planetariets kupol med hjälp av en digital projektor som är kopplad till ett kluster med sex datorer.

Man sitter bekvämt tillbakalutad i en mjuk fåtölj och tittar upp mot kupolen snett framför och får följa med på en häftig resa i rymden. Det är ganska mycket fakta som berättas så det kan vara lite mycket att ta till sig för de yngsta barnen.

 
017.jpg
En bild från föreställningen i Planetariet om Solsystemet.