Sök på den här webbplatsen
Följ oss på   [f]   [L] [L]

Vår stad Lund

Ann-Christine har bott i Lund sedan den 1 augusti 1994 och Jonny sedan 1 juni 1996. Förut bodde vi på Norra Fäladen i Lund men sedan slutet av november 2014 bor vi på adressen mitt i stadskärnan i Lunds absoluta centrum. Här berättar vi lite om varför vi tycker att Lund är en sån fantastiskt fin stad att leva i och om allt här finns att se på och göra för den som kommer på besök.

Förutom det vi berättar om på den här och de andra sidorna om Lund som man hittar i menyn till vänster så hittar man fler tips i Destination Lunds turist- och besökskarta och i Destination Lunds kanal i Youtube hittar man många intressanta filmer om Lund. På vår sida om evenemang i Lund kan man se vad som händer här i Lund just nu, och det händer nästan alltid något här i Lund!

[Stortorget]
Stortorget i Lund med Rådhuset till höger i bilden.

Vi bor i en lägenhet med tre rum och kök och en balkong in mot en lugn och tyst liten innergård. I busken nedanför balkongerna brukar det nästan alltid vara fullt med små sparvar som kvittrar högljutt under våren och sommaren och i trädet mitt på gården lyser det lampor på kvällen vid jul.

[Kattesund 6E]
Innergården utanför lägenheten där vi
bor. Vår balkong är den som man ser
överst till vänster på bilden.

Det kan faktiskt vara lite svårt att föreställa sig att man befinner sig mitt i Lunds absoluta centrum när man står på vår innergård men Stortorget ligger faktiskt bara 200 meter bort. Vid Stortorget finns bl.a. rådhuset där kommunledningen håller till och stadshallen där det är olika evenemang ibland.

[Turistbyrån]
Turistbyrån vid Stortorget.

Vid Stortorget finns turistbyrån och där hittar man broschyrer om såväl Lund och Skåne som om sevärdheter i Danmark och övriga Sverige.

[Mormors bageri]
Mormors bageri vid Botulfsplatsen.

Bara ytterligare 100 meter längre bort från Stortorget ligger Botulfsplatsen och Mormors bageri där vi brukar köpa nybakta frukostbullar eller nybakat bröd till frukost varje morgon när vi är hemma.

[Saluhallen]
Lunds saluhall vid Botulfsplatsen.

Vid Botulfsplatsen ligger Lunds saluhall också och där brukar vi köpa fint kött ibland att äta som middag hemma när det är lördagskväll. Systembolaget har också en butik där så när vi har köpt något att ha till middag så går vi dit sen och köper ett gott vin att dricka till maten.

[Malmstens Fisk & Kök]
Restaurangen Malmstens Fisk
& Kök
i saluhallen.

Dessutom finns det några restauranger i saluhallen, bl.a. Malmstens Fisk & Kök som inte bara säljer färsk fisk utan också har en restaurang där man kan äta fantastiskt goda fiskrätter till lunch under vardagar och det är en av våra favoritrestauranger. Med 30 restauranger på gångavstånd och många som är väldigt bra så händer det förstås ofta att vi går ut och äter på någon restaurang när vi är hemma.

[Lilla Fiskaregatan]
Gågatan Lilla Fiskaregatan.

Om vi vill gå ut och shoppa så hittar vi det mesta precis utanför gården där vi bor och på Lunds Citysamverkans webbplats hittar man information om de flesta butiker som här finns här i Lund. Gågatan Lilla Fiskaregatan är en av de finaste affärsgatorna i Lunds centrum och där hittar man bl.a. Lunds största bokhandel Akademibokhandeln Gleerups som inte bara har ett stort utbud av litteratur, musik och film utan också kurslitteratur till universitetets studenter, och man hittar flera affärer med herr- och damkläder, en trädgårdsbutik och en konstaffär. Parallellt med Lilla Fiskaregatan finns Klostergatan där det bl.a. finns flera delikatessbutiker och affärer som säljer fotoutrustning.

[Lunds järnvägsstation]
Botulfsplatsen som är navet för alla
Lunds stadsbussar.

Från Botulfsplatsen går det stadsbuss till alla andra delar av Lund och vill vi åka längre bort som t.ex. till Malmö eller Köpenhamn så har vi bara 400 meter att gå för att komma till järnvägsstationen. Med taxi eller tåg tar det dessutom bara omkring 30 minuter att komma till Köpenhamn Kastrups flygplats som är Nordens i särklass största flygplats och den flygplats som har flest utrikesavgångar.

[Lunds järnvägsstation]
Lunds järnvägsstation.

Lunds järnvägsstation är faktiskt den tredje största stationen i Sverige efter Stockholm och Göteborg räknat i antal resenärer per år. Eftersom det är väldigt dyrt att parkera i Lund så är det också bäst att komma med tåg om man vill besöka oss.

[Kulturen]
Kulturhistoriska museet, Kulturen.

En av de föreningar vi är med i här i Lund är Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, Kulturen, och det Kulturhistoriska museet Kulturen är en av Lunds främsta sevärdheter. Som medlemmar har vi fri entré så vi är ofta där och där finns mycket att se och ofta intressanta evenemang som t.ex. julstöket under första adventshelgen varje år då de har gammaldags julmarknad där.

[Domkyrkotornen]
Tornen till Lunds domkyrka som man
ser dem från vårt köksfönster.

En annan spännande sevärdhet här i Lund är förstås Lunds domkyrka från 1100-talet och det är Sveriges mest besökta kyrka med över 700 000 besökare varje år. Vi hör ofta de stora kyrkklockorna ringa hemifrån och från vårt köksfönster kan man se de höga tornen sticka upp över taken på byggnaderna runt omkring oss.

[Högevall]
Äventyrsbadet Högevall vid stadsparken.

Några andra spännande besöksmål här i Lund är botaniska trädgården med dess fina tropiska växthus, Vattenhallen Science Center, där man kan prova på olika naturvetenskapliga experiment och följa med på spännande resor ut i rymden i det häftiga Planetariet, och äventyrsbadet Högevall som ligger alldeles intill stadsparken.

De historiska sevärdheterna är det som är mest unikt med Lund som är en av Nordens absolut äldsta städer med sitt ursprung i järnålders- och vikingastaden Uppåkra, den stad som också som också hette Lund och som grundades för mer än 2 000 år sedan.

[Monumentet]
Monumentet till minne
över slaget vid Lund

När Lunds centrum sedan för mer än 1 000 år sedan flyttades till den plats där Lund finns nu då den danske kungen Svend Tveskæg ville kristna Lundaborna så lät han bygga den första kyrkan precis under det hus vi bor i. Det gjorde att Lund blev Danmarks kyrkliga centrum och från att Lund blivit ärkesäte för hela Norden 1103 och under hela medeltiden var Lund en kyrkostad med 23 kyrkor och 4 stora kloster.

Men det finns många, många andra intressanta historiska sevärdheter också att se här i Lund. Norr om Lund kan man t.ex. se de spännande platserna för slaget vid Lund 1676 som är det blodigaste slaget i den svenska historien. Ett par gator söder om Stortorget finns det hus där Karl XII hade sitt högkvarter 1716 till 1718 då han styrde Sverige från Lund som enväldig kung under nästan två år.

Det finns alltså väldigt mycket att se på och göra här i Lund så välkommen hit för att besöka oss! Då kan vi göra något kul tillsammans här i Lund!