Sök på den här webbplatsen
Följ oss på   [f]   [L] [L]

Turistinformation Skåne och Öresundsregionen

På de här sidorna har vi samlat information om några intressanta utflyktsmål i Skåne och runt Öresund för att visa vilket fantastiskt vackert och intressant landskap vi bor i. Det finns mycket att se på för den som kommer hit som turist eller besökare och allra mest finns det att se i vår hemstad Lund som har en så lång och spännande historia.

001.jpg
Utsikt över Öresundsbron med Skåne bakom dimman i bakgrunden.

När man promenerar i Lunds lilla pittoreska gamla stadskärna så känns det som om man är i en småstad men Lunds järnvägsstation är faktiskt Sveriges tredje största järnvägsstation efter Stockholm och Göteborg räknat i antal passagerare per år. Lunds 350 år gamla universitet med dess över 40 000 studenter och 7 500 anställda är förstås en stor del av förklaringen till det.

Bara 30 minuters resa bort från Lund ligger dessutom Köpenhamn Kastrups flygplats som är Nordens största flygplats och en stor internationell flygplats till skillnad från Stockholm Arlanda flygplats som till stor del är en flygplats för inrikestrafik inom Sverige.

Lund

002.jpg
Destination Lunds turist- och besökskarta
där man hittar massor med sevärdheter i Lund.

Sedan slutet av november 2014 bor vi mitt i Lunds centrum och på sidorna om vår stad Lund och i Destination Lunds turist- och besökskarta berättar vi mer om varför vi tycker att Lund är en så fantastiskt rolig stad att bo i och om en del av allt det finns att se där. Det händer nästan alltid något i Lund som man kan se på vår evenemangssida och det finns mycket att se på.

Vad som kanske är mindre känt om Lund är att Lunds ursprung finns i nordens största järnålders- och vikingastad som numera kallas för Uppåkra. Den staden anlades för över 2 000 år sedan, omkring år 100 f.Kr och var mer än sex gånger så stor som den mer kända svenska vikingastaden Birka som anlades först omkring 900 år senare.

Lunds centrum anlades där det finns nu först i slutet av 900-talet av den danska vikingatida kungen Svend Tveskæg som också anses vara den som låtit bygga stadens första kyrka, en stavkyrka som byggdes vid Kattesund nära Stortorget som anlades vid samma tid. Frygt 100 år senare, i början av 1100-talet, började Lunds domkyrka byggas.

003.jpg
Det mer än 1 000 år gamla trekantiga Stortorget i Lund.

Skåne

Skåne är ett skiftande landskap med stora vackra bokskogar i norr, öppna gula slätter i söder då rapsen blommar under sommaren och en lång havskust på tre sidor runt landskapet. Skåne har också en lång spännande historia med sitt ursprung som en del av det vikingatida danska riket som bildades då Harald Blåtand enade och kristnade danskarna under 900-talet och som en del av Sverige sedan freden i Roskilde mellan Sverige och Danmark 1658. Skånes ursprung syns också i den skånska flaggan med gult för Sverige och rött för Danmark.

004.jpg
Skånes flagga med gult kors för Sverige och röd botten för Danmark.
 
005.jpg
Utfordring av sälarna i Skånes djurpark.
Det finns många vackra och intressanta utflyktsmål att välja bland i Skåne. I Höör, mitt i Skåne, finns t.ex. den vackra Skånes djurpark som är en djurpark för nordiska djur. Ett annat trevligt utflyktsmål är att åka till den lilla vackra ön Ven med båt från Landskrona och cykla eller promenera runt på ön under några timmar.

Två trevliga utflyktsmål inte långt från Lund är den 570 meter långa bryggan i Bjärred och den vackra lilla Tirups örtagård där de säljer örter, växter, krukor och kryddor m.m.

En av de vackraste vägarna i Skåne är vägen längs den skånska sydkusten där man har vacker utsikt över havet från vägen under en stor del av sträckan. Då kommer man också förbi intressanta utflyktsmål som t.ex. Sveriges sydligaste plats Smygehuk, Ystads djurpark och den vackra skeppssättningen Ales Stenar vid Kåseberga fiskeläge. På vägen tillbaka kan man köra förbi Kiviks musteri och Hasse & Tage-museet i Tomelilla som är världens minsta filmmuseum.

006.jpg
Skeppssättningen Ales stenar vid Kåseberga fiskeläge.

Malmö är Skånes största stad och därför den stad som många av turisterna åker till när de kommer till Skåne men det finns inte lika mycket att se på och uppleva i Malmö som det finns i Lund som har universitetet och en så lång och intressant historia. Ett av de mest intressanta sevärdheterna i Malmö och det som har kommit att bli lite av stadens symbol är den vackra 190 meter höga vita byggnaden Turning Torso.

Skånsk natur

I Skåne finns det många vackra naturområden som är fina utflyktsmål under större delen av året och ett av de vackraste är Söderåsens nationalpark som består av Nackarpsdalen, Skäralid och Kopparhatten.

007.jpg
Den bedårande utsikten över ravinen vid Skäralid från Kopparhatten i Söderåsens nationalpark.

Enligt författaren Carl August Cederborg så härjade dessutom snapphanarna i området under det skånska kriget på 1600-talet.