Sök på den här webbplatsen
Följ oss på   [f]   [L] [L]

Nyheter

Här hittar du nyheter som vi har publicerat om vad som hänt hos oss tidigare i år.


April

Söndag den 9 april
Igår var vi i Växjö där vi var med och firade Ann-Christines syster Birgittas dotter Frejas födelsedag och vi körde dit med en bil som vi hade hyrt hos Avis biluthyrning här i Lund. Vi hade bokat en liten hyrbil men vi blev uppgraderade så att vi istället fick en helt ny Audi Quattro. Det är en av Audis sportbilar med väldigt kraftig motor och den accelererade väldigt snabbt också de gånger vi provade det.

Men vi stannade på några andra ställen också på vägen till Växjö. Först var vi i Brönnestad och satte blommor på Jonnys mamma Ingers grav och sen fortsatte vi till Älmhult där vi var på IKEA museum och där åt vi lunch också. Museet handlar om IKEA:s historia men också om hur människor möblerar i sina hem. Sen åkte vi till IKEA-varuhuset i Älmhult också innan vi körde vidare eftersom vi behövde fler klädhängare. Till sist gjorde vi ett stopp i Snugge söder om Växjö också. Det är en liten gård som var operasångerskan Christina Nilssons födelsehem.

Ann-Christine fortsätter arbeta på sitt nya jobb som verksamhetsutvecklare för Region Skåne i det stora sjukhusblocket här i Lund imorgon och imorgon kväll ska vi sen gå och lyssna på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs. Imorgon kväll handlar det om Främre Orientens gamla språk och religionshistoria och hur den bl.a. kan hjälpa oss att förstå den utveckling som har lett fram till judendom, kristendom och islam.

Ann-Christine arbetar på torsdag också då det är skärtorsdag och då ska vi åka till Malmö där vi ska se på Teaterhögskolans föreställning Berusade på Bryggeriteatern. Teaterhögskolan i Malmö ingår i den konstnärliga fakulteten hos Lunds universitet och den här föreställningen är ett av deras bidrag till universitetets jubileumskurs. Men fler planer än så har vi inte än för påskhelgen utan vi ser istället senare om det händer något intressant här i Lund då.

Torsdag den 6 april
Nu har Ann-Christine arbetat de första dagarna i sin nya anställning som verksamhetsutvecklare för Region Skåne och idag ska hon på möte i Malmö under förmiddagen. Hon kommer oftast arbeta i det stora sjukhusblocket här i Lund men hennes verksamhetsområde har även avdelningar i Malmö så ibland arbetar hon där också.

Igår kväll träffades vi på Stadsbiblioteket här i Lund vid 17:30, Ann-Christine kom dit direkt från jobbet, och sen lyssnade vi på ett föredrag journalisten Andreas Jakobsson vars familj levt på kasserad mat i tre år. Det är mat där bäst före datumet har närmat sig och livsmedelsbutiker därför har kasserat även maten egentligen ändå varit bra. Han berättade att sånt matsvinn är väldigt stort i Sverige.

På lördag ska vi åka till Växjö för att vara med och fira Ann-Christines syster Birgittas dotter Frejas födelsedag och på vägen dit tänker vi stanna till i Älmhult för att se på IKEA museum också. Vi har hyrt en bil hos Avis biluthyrning här i Lund så att vi kan köra dit men eftersom de inte har öppet på lördag så hämtar vi bilnycklarna redan imorgon kväll innan de stänger. Vi kör hem igen från Växjö på lördag kväll och lämnar tillbaka bilen innan vi går hem och lägger oss för att sova.

Söndag den 2 april
Nu har Ann-Christine lämnat den lägenhet hon hade i Jönköping och flyttat hem allt hon hade där. Hon är fortfarande anställd på deltid hos Hälsohögskolan i Jönköping för att ta hand om de doktorander hon har där och hon åker dit omkring en dag per månad. Men imorgon ska hon promenera till det stora sjukhusblocket här i Lund och börja sin anställning där som verksamhetsutvecklare för verksamhetsområdet kirurgi och gastroenterologi (som handlar om sjukdomar i mag- och tarmkanalen). I fortsättningen kommer hon ha gångavstånd till sitt arbete och det tar bara omkring 20 minuter att gå dit.

Jonny hyrde en bil hos Avis här i Lund och körde till Jönköping i fredags för att hämta henne och vi kom hem igen igår eftermiddag. Vi bodde på vi Clarion Collection Hotel Victoria i Jönköping natten till igår och i fredags kväll var vi på restaurang Aqua i Jönköping och åt en god middag med tre rätter med bl.a. Röding som huvudrätt och ett gott vitt vin på druvan Sauvignon Blanc till det.

Igår kväll åt vi däremot Tacos som middag och drack öl till det hemma framför TV:n medan vi såg på filmen Spotlight som handlade om hur en grupp journalister på tidningen Boston Globe avslöjade hur katolska kyrkan utsatte barn för sexuella övergrepp och mörklade brotten genom att flytta på de präster och kardinaler som var inblandade. Filmen bygger på verkliga händelser och vi tycker att den var bra. Den ledde till att liknande övergrepp sedan avslöjades inom katolska kyrkan över hela världen.

Imorgon kväll är det en ny föreläsning igen i Lunds universitets jubileumskurs och den här gången är det på Ekonomihögskolan vid 19:00 och vi åker dit för att lyssna på den båda två.

Mars

Tisdag den 28 mars
Sedan i lördags är vi hemma igen från Gran Canaria där vi var och solade och kopplade av under förra veckan och vi kommer lägga till några foton som vi tog medan vi var där så småningom i vårt fotoalbum. Tyvärr fick vi båda två en kraftig förkylning också under veckan och den har vi inte blivit av med än.

I söndags tvättade vi upp hela veckans tvätt och igår arbetade Ann-Christine hemma under dagen. Sedan åkte vi till kårhuset för Lunds tekniska högskola där det var ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs igår kväll och den här gången handlade det om vatten och vattenreningsteknik.

Samsungs servicekontor lyckades återställa Jonnys telefon medan vi var borta och han kunde hämta den hos vårt postutlämningsställe i söndags så nu har han en fungerande telefon igen. Men han fick använda en stor del av söndagen åt att installera alla sina appar igen och ändra på inställningar och annat.

Idag ska Ann-Christine arbeta i det stora sjukhusblocket här i Lund igen där hon ska börja i sina nya anställning som verksamhetsutvecklare på måndag den 3 april nästa vecka. Därför åker hon tillbaka till Jönköping igen först ikväll med tåg från Lund 17:10 och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:16 och kommer till Jönköping 19:56. Det här är dessutom sista gången på länge som hon åker till Jönköping men hon kommer åka dit igen då och då så småningom också eftersom hon fortfarande har doktorander där.

Till helgen lämnar Ann-Christine också den lägenhet hon haft i Jönköping och flyttar hem allt hon har kvar där och Jonny kör dit med en hyrbil från Avis här i Lund på fredag eftermiddag för att hämta henne. Under natten till lördag bor vi på Clarion Collection Hotel Victoria i Jönköping och vi går ut och äter middag på en restaurang i Jönköping på fredag kväll. På lördag förmiddag kör vi hem igen så att vi kommer hem igen uner lördag eftermiddag.

Torsdag den 16 mars
Många av de i de norra delarna som fortfarande behövde koka vattnet i torsdags kväll för en vecka sen fick nya besked i söndags och i tisdags om att de fortfarande måste fortsätta koka vattnet och det kommer ett nytt besked om ifall det fortfarande gäller i eftermiddag. Själva bor vi några hundra meter söder om zonen för de som måste koka vattnet så vi har alltså sluppit det sedan i torsdags kväll för en vecka sen.

I onsdags slutade Jonnys telefon fungera efter att programvaran i den blivit uppdaterad så när han är själv hemma så går det nu bara nå honom med e-post, Facebook eller genom Skype till hans dator istället. Ann-Christine har skrivit ut en adresslapp han fick med e-post av Samsungs servicekontor i Stockholm och imorgon ska han skicka iväg den med post till dem så att de får se om det går att återställa den så att den går att använda igen. Hur länge det dröjer innan han har en fungerande telefon igen är osäkert.

Ann-Christine kommer hem ikväll med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Imorgon arbetar hon hemma och imorgon kväll går vi och äter middag hos restaurang Italia här nedanför där vi bor vid 18:30.

På lördag morgon reser vi till Gran Canaria för att koppla av och sola och bada en vecka och Ann-Christine tar med sin dator så att hon kan arbeta lite på den under veckan och vi kommer kunna se om vi har fått några mail men vi uppdaterar inte våra nyheter eller lägger ut foton under veckan som vi är där. Det gör vi istället nästa gång först när vi har kommit hem igen. Vi reser dit med SAS flyg SK2837 från Köpenhamn Kastrups flygplats kl. 08:30 på lördag och reser hem igen nästa lördag med SAS flyg SK2838 som landar på Köpenhamn Kastrups flygplats 20:15.

Så för de som läser och följer våra nyheter säger vi med det här nu alltså välkommen tillbaka igen om sådär en och en halv vecka.

Söndag den 12 mars
I torsdags gick det ut ett meddelande till allmänheten i Lund och stora delar av Lunds kommun om att man måste koka vattnet så under torsdagen kokade vi vårt vatten innan vi använde det. Men framåt torsdagskvällen kom det ett nytt besked som sa att kravet på att koka vattnet då bara kvarstod för de norra delarna av Lund och på en karta där de visade vilket område som det berörde så framgick det att vi bor precis utanför den zonen. De som fortfarande behövde koka vattnet då behöver dock fortfarande göra det och det kommer ett nytt besked vid 16:00 i eftermiddag som säger om det fortfarande gäller.

I fredags kväll åt vi en god trerätters middag med vinmeny på restaurang Mat & Destillat som är den är högst rankade restaurangen i Lund och det smakade väldigt bra. Vi var inte hemma igen förrän strax före 21:00 och sen såg vi på Veckans brott med Leif GW Persson på SVT Play också innan vi hoppade i säng.

Igår åkte vi till Malmö och gick och tittade lite i butikerna där och vi åt lunch också där innan vi åkte hem men vi kom hem utan att ha handlat något alls och insåg att vi nog inte kommer åka till Malmö för att gå och se på butiker där igen på länge. Lunds centrum är lite mindre än Malmös men utbudet av butiker är lika roligt i Lund som i Malmö så vi behöver inte åka dit.

Igår kväll åt vi middag hemma framför TV:n som vanligt och då såg vi på filmen Elektra som var en actionfilm med lite fantasy om kampen mellan onda och goda krafter och vi tyckte inte den var så bra.

Imorgon ska Ann-Christine arbeta ihop med sin företrädare hos verksamhetsområdet kirurgi och gastroenterologi (som handlar om sjukdomar i mag- och tarmkanalen) i det stora sjukhusblocket här i Lund igen där hon ska börja i sina nya anställning som verksamhetsutvecklare måndagen den 3 april. Därför åker hon till Jönköping först imorgon kväll med tåg från Lund 17:10 och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:16 och kommer till Jönköping 19:56. Samtidigt som Ann-Christine går till tåget för att åka till Jönköping så går Jonny till universitetet här i Lund för att delta på ännu en föreläsning i universitetets jubileumskurs.

Torsdag den 9 mars
Idag åker Ann-Christine hem igen från Jönköping med tåg 17:35 och kommer till Nässjö 18:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 18:52 och kommer till Lund 20:42. Imorgon arbetar hon hemma hela dagen och sen går vi till en av Lunds bästa restauranger, restaurang Mat & Destillat, imorgon kväll för att äta middag.

Jonny var på ytterligare en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs i måndags och den här gången handlade det om vad vänskap är för något till skillnad från andra slags relationer. Det hade en väldigt tydlig koppling till sociologi och filosofi, ett ämne som han har svårt för att se som vetenskap eftersom han tycker att de aldrig kommer till någon slutsats till skillnad från t.ex. fysik där vetenskapen är betydligt mer exakt och precis.

Vi har inte några planer för helgen än utan vi får se vad som händer och på lördag kväll äter vi middag framför TV:n som vanligt och ser på någon film.

Söndag den 5 mars
I fredags hämtade vi våra nya pass som vi beställde för två veckor sedan och de gäller fram till den 20 februari 2022, och vi hoppas att få mycket användning för dem under de kommande åren. Sen under kvällen åt vi middag hos den grekiska restaurangen Mediterranean som ligger här nere på gatan precis utanför gården där vi bor som flera redan har sett på vår sida i Facebook.

Igår var vi inne hela dagen och Ann-Christine jobbade och Jonny skannade gamla deklarationshandlingar. Han har skannat gamla deklarationshandlingar och räkningar som vi har betalat under lång tid och nu har vi sparat såna handlingar för de senaste 16 åren som PDF-dokument på en hårddisk istället för som papper i pärmar. Vi vill gärna spara handlingarna så att vi kan gå tillbaka och titta i dem igen om vi vill det och på det här sättet blir det lättare att hitta bland dem och de tar inte någon plats i hyllan längre.

Igår kväll åt vi kokt potatis och varmrökt lax med romsås som middag hemma framför TV:n och drack det vita franska ekologiska vinet Biecher Riesling från Alsace och det passade bra till den maten. Dessutom åt vi skånsk äppelkaka med vaniljsås som efterrätt. Medan vi åt middag såg vi på filmen Serena som vi tycker var en hyfsad film.

Idag tvättar vi upp veckans tvätt som vanligt under förmiddagen och imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. Hon åker hem igen på torsdag i nästa vecka som vanligt.

Torsdag den 2 mars
Igår var Jonny på en av de mest intressanta föreläsningarna hittills i Lunds universitets jubileumskurs som han deltar i. Det handlade om Peder Winstrup som var biskop i Lund de sista åren som Skåne var en del av Danmark och de första åren efter att Skåne blivit en del av Sverige. Han var också initiativtagare till Lunds universitet och var den som tog emot den segrande svenske kungen Carl XI efter slaget vid Lund. Om några dagar kommer alla som vill kunna se på den en timme långa föreläsningen som en film i YouTube och vi kommer dela den på vår sida i Facebook också.

Ann-Christine har varit i Jönköping sedan i måndags men ikväll kommer hon hem igen med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Imorgon kommer hennes nya chef i Jönköping hem till oss och sen ska de arbeta ihop här hos oss under några timmar. Hennes chef ska hälsa på en släkting här i närheten av Lund och därför passade det bäst för dem att ses här hos oss imorgon istället för i Jönköping.

Imorgon kväll har vi bokat bord vid 18:30 hos den grekiska restaurangen Mediterranean för att äta middag där men på lördag äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Februari

Söndag den 26 februari
I fredags kväll provade vi att äta middag hos den nya restaurangen På Skissernas här i Lund för första gången. Vi åt en trerätters meny med vinmeny, en meny de kallar för lilla menyn, och det smakade väldigt bra. Restaurangen drivs av samma ägare som restaurang Mat & Destillat och på samma sätt som på den restaurangen så hade rätterna på den här restaurangen komponerats med många olika råvaror till väldigt goda och smakrika rätter. Vinet de serverade till rätterna smakade också väldigt bra och passade bra till maten.

Men igår kväll åt vi rotfruktsgratäng med ratatouille och vars en bit skinkinnanlår som middag hemma framför TV:n och drack öl till det medan vi såg på filmen Philomena. Det var en bra film som handlade om hur ett irländskt kloster för nunnor skiljde en mor från sin son och motarbetade deras möjligheter att återfinna varandra igen av egna religiösa skäl.

Idag tvättar vi upp veckans tvätt som vanligt under förmiddagen och imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. På onsdag ska Jonny gå på en ny föreläsning igen i Lunds universitets jubileumskurs. Det var inga föreläsningar den här veckan eftersom det har varit sportlov.

Tisdag den 21 februari
I fredags var Jonny hos Folktandvården här i centrum av Lund eftersom han trodde att han hade fått ett hål i hörntanden nere till höger och det var tre år sedan han var hos tandläkaren senast. Men det visade sig att han inte hade ett enda hål i tänderna så nu behöver han inte göra några fler besök hos tandläkaren igen förrän om ett och ett halvt år.

Efter att vi sedan varit hos Malmstens fisk och ätit lunch så gick vi till Polisen här i Lund och beställde nya pass som blir färdiga om en vecka. Förra året när Jonny slutade från IBM på egen begäran så reste vi inte mycket men nu hoppas vi att det ska bli lite mer resande för oss också igen så småningom.

I fredagskväll åt vi middag hos Lunds thailändska gourmetrestaurang Ihsiri men i lördags kväll åt vi middag hemma framför TV:n som vanligt och då åt vi utskuren biff med hemmagjorda pommes frites med rödvinssås och kokta rödbetor och drack en flaska av det röda italienska vinet Monterosso till det. Vinet passade bra till den maten men det var egentligen lite för kallt när vi drack det eftersom vi glömde ta fram det i tid. Också såg vi på den tyska filmen En labyrint av lögner som var en bra och stark skildring av brottsutredningen som föregick Auschwitzrättegångarna i Frankfurt i slutet av 1950-talet.

I söndags kväll var på Malmö opera och såg på musikalen "Tänk om" som var lite annorlunda så tillvida att de visade två parallella historier genom hela föreställningen om hur livet kunde ha blivit om det hade tagit en av två olika vägar. De växlade fram och tillbaka mellan de olika historierna genom hela föreställningen men det gick trots det ganska bra att följa med i handlingen och föreställningen var ganska bra.

Ann-Christine är tillbaka i Jönköping igen sedan igår och hon åker hem igen på torsdag med tåg från Jönköping 17:35 och kommer till Nässjö 18:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 18:52 och kommer till Lund 20:42. På fredag mellan 07:45 och 15:00 ska hon arbeta ihop med sin företrädare hos verksamhetsområdet kirurgi och gastroenterologi (som handlar om sjukdomar i mag- och tarmkanalen) i det stora sjukhusblocket här i Lund där hon ska börja i sina nya anställning som verksamhetsutvecklare måndagen den 3 april.

På fredag kväll ska vi prova den nya restaurangen På Skissernas här i Lund när vi går ut och äter middag. Det är en restaurang som drivs av samma ägare som äger restaurang Mat & Destillat som vi tycker är en av Lunds bästa restauranger men på den här restaurangen har de istället tre olika fasta menyer med möjlighet att beställa vinpaket till menyn. Restaurangen ligger i samma byggnad som Skissernas museum och öppnade för en månad sen.

Men på lördag äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Tisdag den 14 februari
I fredags kväll provade vi restaurang valvet som har öppnat i ny regi nyligen här i Lund och maten var god men portionerna var lite i största laget. I lördags kväll åt vi däremot middag hemma framför TV:n och såg på filmen Eye in the Sky, med Helen Mirren i huvudrollen, i filmtjänsten Viddla. Det handlade om hur de som militär attackerade terrorister med drönare med moraliska dilemman och en komplicerad beslutskedja för att undvika civila offer och vi tycker att filmen var hyfsad. Som middag åt vi laxburgare med rökta räkor och tzatziki och pommes frites av sötpotatis och drack en flaska av det tyska vita vinet Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett som var gott men lite för sött till den här maten.

I söndags gick vi till det kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund under eftermiddagen efter att vi tvättat upp veckans tvätt under förmiddagen. De har öppnat en ny intressant utställning där nu med utdrag ur Astrid Lindgrens dagböcker under de år som andra världskriget pågick och de visar även en av hennes dagböcker med hennes egna anteckningar och några tidningsurklipp. Sedan kopplar de det till dagens situation med krig och många flyktingar. Utställningen som heter Hela världen brinner visas till den 28 maj.

Ann-Christine är tillbaka i Jönköping igen sedan igår och hon åker hem som vanligt på torsdag med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Sedan arbetar hon hemma på fredag.

Jonny ska gå på ytterligare en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs imorgon kväll och då är det hos den medicinska fakulteten. På fredag förmiddag ska han gå till tandläkaren för han har nog fått ett hål i hörntanden nere till höger och fick en tid som fanns över vid 10:45 hos Folktandvården här i centrum av Lund. Första beskedet han fick var dock att han inte var patient hos dem trots att han gått till Folktandvården i norra Lund förut när vi bodde där och därför skulle behöva vänta fyra månader på att få en tid hos dem. Nu blev det som tur är bara en veckas väntetid.

På fredag kväll ska vi gå till restaurang Ihsiri för att äta middag och det är vad man skulle kunna kalla för en thailändsk gourmetrestaurang. På lördag äter vi däremot middag hemma framför TV:n som vanligt och ser på någon film och på söndag kväll ska vi gå och se på musikalen "Tänk om" mellan 16:00 och 19:00 på Malmö opera. Det är en musikal som handlar om vad som kunde ha hänt om man hade valt en annan väg i livet. Sedan åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen på måndag med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56.

Torsdag den 9 februari
Idag åker Ann-Christine hem igen med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Hon arbetar hemma imorgon under dagen och sedan ska vi prova restaurang valvet här i Lund som har öppnat i ny regi nyligen.

Vi har inga andra planer för helgen än mer än att vi äter middag framför TV:n och ser på någon film på lördag kväll och tvättar upp veckans tvätt på söndag förmiddag som vanligt. Sen på måndag åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56.

Söndag den 5 februari
I fredags åt vi middag i bistron på Grand Hotel och Jonny provade deras klassiska rätt Sten Bromans whiskyköttbullar som de alltid har på menyn, och till det drack han en pilsner. Ann-Christine åt istället bakad torskrygg med spetskål och drack ett glas av en väldigt god Riesling. Det är ett ställe där vi gärna äter middag fler gånger.

Men igår kväll åt vi middag hemma framför TV:n istället och då åt vi Janssons frestelse och drack ölet Oppigårds Amarillo som är en s.k. amerikansk pale ale. Medan vi åt middag såg vi på filmen Mandela - Vägen till frihet i filmtjänsten Viddla där vi såg på en film förra helgen också, och vi tyckte att filmen var ganska bra.

Idag ska vi tvätta upp veckans tvätt och imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. Hon kommer hem på torsdag kväll nästa vecka också.

Jonny planerar att delta på en ny föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs imorgon kväll och att gå på invigningen av en ny intressant utställning på Kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund på onsdag. Den handlar om andra världskriget och heter Hela världen brinner och bygger på Astrid Lindgrens krigsdagböcker.

Torsdag den 2 februari
Idag åker Ann-Christine hem igen med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Imorgon arbetar hon hemma och sedan, imorgon kväll, går vi till Grand Hotel här i Lund för att äta middag och vi har bokat bord vid 18:30 i deras bistro.

I fredags träffade Ann-Christine verksamhetschefen för verksamhetsområdet kirurgi och gastroenterologi (som handlar om sjukdomar i mag- och tarmkanalen) i det stora sjukhusblocket här i Lund och skrev på ett anställningsavtal, så nu är det bestämt att hon börjar arbeta som verksamhetsutvecklare där måndagen den 3 april. Hon kommer vara anställd här i Lund men kommer också arbeta på sjukhuset i Malmö ibland, och sen när hon börjat här i Lund kommer hon bara ha en promenad på omkring 20 minuter att gå för att komma till jobbet.

I måndags skrev hon sedan också på ett annat avtal med Hälsohögskolan i Jönköping om att vara tjänstledig till 80% från sin anställning som lektor hos dem fram till den siste juni också bestämmer de hur de ska göra sedan efter det. Men hon hoppas kunna fortsätta ha kontakt med Hälsohögskolan i Jönköping i framtiden också för att bl.a. fortsätta vara handledare åt doktorander.

Igår kväll var Jonny på den tredje föreläsningen i Lunds universitets jubileumskurs och då handlade det om vad mänskliga rättigheter är för något. Tidigare i veckan höll han på med planeringen av den släktträff som vi ska vara med på den 25 maj för släkten efter hans farmors föräldrar, och i måndags skickade han en länk till en inbjudan med SMS till 70 personer.

Vi har lagt till lite fler foton också nu på sidan för vintern 2017 i vårt fotoalbum, bl.a. några foton som vi tog då vi var på nyinvigningen av Skissernas museum i lördags.

Vi har inte så mycket planer för helgen än men på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n som vanligt och er på någon film igen.

Januari

Söndag den 29 januari
Igår var vi på Skissernas museum här i Lund när de öppnade igen efter att de haft stängt i ett år då de har byggt ut museet. De öppnade vid 16:00 men vi gick dit och ställde oss i kön redan vid 15:15 och då stod det redan en del andra där. Det var tur att vi var där så tidigt som vi var för sen blev kön med alla som ville komma in där kanske 100 meter eller mer och det var den även när vi gick därifrån vid 17:30. Vi tog några foton också när vi var där och några av dem ska vi lägga till i fotoalbumet här på vår webbplats så småningom.

Resten av kvällen igår var vi hemma och åt middag framför TV:n och såg på en film. Som låntagare hos Lunds stadsbibliotek så har vi fått möjlighet att prova att se på film gratis från Bibliotekstjänst, BTJ, här i Lund. Det är en tjänst som de kallar för Viddla som de håller på att testa och vi som låntagare går till deras sida och väljer vilken film vi vill se och ser den sedan direkt från deras webbplats efter att vi angivit vårt lånekortsnummer och dess PIN-kod. Filmen vi valde att se igår var Woody Allens film Midnatt i Paris som vi tyckte hade en lite konstig handling men var ganska hyfsad ändå.

Idag ska vi vara hemma och bl.a. tvätta upp veckans tvätt och imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. I nästa vecka åker hon hem igen på torsdag som vanligt.

Tisdag den 24 januari
I lördags gick vi till Historiska Museet här i Lund och följde med på en väldigt bra visning av fynden från järnålders- och vikingastaden i Uppåkra och fick en uppdatering om vilken ny kunskap som det har gett arkeologerna och historikerna nu. Visningen gavs av chefen för museet, Per Karsten som är en väldigt bra berättare, och vi fick veta att det står allt mer klart nu att järnålders- och vikingastaden i Uppåkra inte bara var norra Europas största järnålders- och vikingastad, utan att den också var det som var Lund förut vilket då innebär att Lund är en mer än 2 000 år gammal stad och därmed en av norra Europas äldsta städer.

Sen under lördagskvällen gick vi till restaurang Mat & Destillat där vi åt en väldigt god trerätters meny med vinmeny och därefter gick vi hem och såg på det senaste avsnittet av Veckans brott med Leif GW Persson innan det var dags att sova.

I söndags eftermiddag anordnade vi ett möte där tre som har visat intresse för att arbeta för att främja turism till Lund tillsammans med oss kom till mötet. Vi diskuterade hur vi ska gå vidare nu och kommer fortsätta arbeta med att bl.a. ta fram kartor i Google Maps på svenska och engelska under våren. Vi bjöd också dem på kaffe och hembakade semlor som Ann-Christine hade bakat.

En stund efter att mötet var slut i söndags så åkte Ann-Christine tillbaka till Jönköping eftersom hon hade examinationer i sin kurs igår och nu är hon kvar i Jönköping tills hon åker hem igen på torsdag med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42.

Jonny var på den andra föreläsningen i Lunds universitets jubileumskurs igår kväll och då handlade det om funktionell dumhet och varför okritiskt tänkande dominerar på jobbet. Det var väldigt mycket av det som sas under föreläsningen som han kände igen från sitt jobb tidigare hos IBM och som till slut var det som fick honom att bestämma sig för att säga upp sig och sluta.

På fredag eftermiddag ska vi gå till det kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund där de högtidlighåller förintelsens minnesdag och till kvällen ska vi gå och äta middag på restaurang Klostergatans Vin & Delikatess där vi har bokat bord vid 18:15. De har en spännande trerättersmeny där nu med bl.a. rostbiff av ren som huvudrätt och vinmeny till den menyn.

På lördag kväll öppnar Skissernas museum här i Lund igen efter att ha varit stängt för renovering i ett år så då ska vi gå dit en stund och sen går vi hem och äter middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Torsdag den 19 januari
Ann-Christine stannar i Jönköping till imorgon eftersom hon ska gå och lyssna på en disputation imorgon eftermiddag och efter den så åker hon hem igen med tåg 16:35 från Jönköping och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan byter till ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Eftersom hon inte kommer hem förrän imorgon kväll så går vi inte ut och äter middag då som vi brukar göra under fredagskvällarna. Istället går vi ut och äter middag på lördag kväll och då går vi till restaurang Mat & Destillat där vi har bokat bord vid 18:30.

Igår var Jonny på den första föreläsningen i Lunds universitets jubileumskurs. Var och en av Lunds universitets nio fakulteter kommer ge fyra föreläsningar, totalt 36 föreläsningar, under det här året och man får en stämpel i en tentamensbok för varje föreläsning man har varit på. Alla som har gått på minst en föreläsning från varje fakultet får ett diplom som Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz lämnar över i början av nästa år när kursen är avslutad och nu har Jonny alltså sin första stämpel.

På söndag eftermiddag ska vi anordna ett möte i Hyresgästföreningens lokal i huset på andra sidan av gården där vi bor. Det är för några som har sagt att de skulle vara intresserade av att vara med och starta en turistförening för Lund, alltså en förening för främjande av turism till Lund. Jonny är den som har dragit igång det men hur stort intresset verkligen är och hur länge det varar återstår att se innan vi vet om det blir något av det.

Eftersom Ann-Christine har examinationer i sin kurs på måndag så åker hon tillbaka till Jönköping igen redan på söndag kväll då hon åker med tåg 17:10 från Lund och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:16 och kommer till Jönköping 19:56. Men i nästa vecka åker hon hem igen på torsdag kväll.

Söndag den 15 januari
Igår plockade vi undan alla adventsljusstakarna och lade dem i källarförrådet tills det är dags att ta fram dem igen när det blir jul nästa gång. Under kvällen åt vi sweet chili laxfiléer och risotto som middag och drack det vita franska vinet Coteaux Bourguignons Chardonnay som passade hyfsat till den maten. Vi såg också på filmen Dallas Buyers Club som handlade om den sanna historien om en narkoman i USA som började smuggla effektiv bromsmedicin mot HIV som ännu inte var godkänd i USA och vi tyckte att det var en bra film.

Idag är vi hemma och tvättar bl.a. upp veckans tvätt och imorgon arbetar Ann-Christine hemma tills hon åker tillbaka till Jönköping igen med tåg 17:10 från Lund och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:16 och kommer till Jönköping 19:56. Men nästa vecka åker hon inte hem förrän på fredag eftersom hon ska gå och lyssna på en disputation under fredag eftermiddag.

Nu har vi lagt ut några av de foton vi tog under resten av 2016 också på sidan med foton från jul & nyår i vårt fotoalbum och bl.a. kan man se några av de foton som vi tog då vi reste till Stockholm tillsammans med Ann-Christines föräldrar Mona och Lars Nilsson och Jonnys pappa Börje och hans väninna Gun Larsson.

Torsdag den 12 januari
Idag åker Ann-Christine hem igen efter sin första vecka i Jönköping efter jul och hon åker hem med tåg från Jönköping 17:35 och kommer till Nässjö 18:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 18:52 och kommer till Lund 20:42. Imorgon arbetar hon hemma och imorgon kväll går vi till restaurang Stortorget här i Lund och äter middag. Vi har inte planerat något i helgen än men på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Vi har lagt till lite fler foton nu på sidan för våra foton för hösten 2016 i vårt fotoalbum och snart lägger vi ut resten av fotona fram till jul och nyår också.

Söndag den 8 januari
I torsdags hade vi besök av Gerhard och Christel Wendt som var våra grannar förut när vi bodde på Juryvägen i den norra delen av Lund och då bjöd vi på en god middag med gott vin till. Först drack vi den spanska Cavan Codorníu Clasico Brut som fördrink och till smördegsvåfflor med rökt lax som förrätt. Sedan drack vi en flaska av det röda nyzeeländska vinet Murdoch James Estate Pinot Noir och åt kalkonfilé som vi först brynte i stekpanna och kokade en stund i rödvin och därefter marinerade i bl.a. rödvin, balsamvinäger, soja och vitlök över natten. Den serverade vi sen med rotfruktsgratäng och rödvinssky från marineringen och vinet passade väldigt bra till det. Som efterrätt åt vi hallon- och kolapaj och drack Alambre Moscatel de Setúbal som dessertvin till det. Vi drack det till mjölkchokladpannacotta med citrusmarinerade clementiner på nyårsafton och det passade bra till det här också.

I fredags eftermiddag gick vi till det kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund och lyssnade på kända sånger som de kallade för Julsånger som värmer i vintertid och de sjöngs av tenoren Christer Arwidson och mezzosopranen Signe Jeppesen. De har bl.a. varit verksamma vid Lilla Teatern här i Lund men i det här fallet sjöng de mest musikal- och operett och de gjorde det kolossalt bra! Vi har hört mycket musikal och operett eftersom vi har varit abonnenter hos Malmö Opera under många år och de var riktigt bra jämfört med många andra som vi har lyssnat på!

Igår eftermiddag var vi på ett annat spännande evenemang på Kulturen där musikdirektören Erik Ask-Upmark berättade om gamla tiders musik och spelade upp gamla skivor, s.k. stenkakor eller 78-varvare, på en trattgrammofon från omkring 1905 i den vackra Borgarsalen. Vi spelade in en kort stund av evenemanget så att man själv kan höra hur det lät i en film som vi har lagt upp i YouTube.

Igår kväll åt vi middag framför TV:n och såg på en filmatisering av Fantomen på operan som var väldigt annorlunda jämfört med de versioner av Fantomen på operan som vi har sett förut. Men den fina musiken och sången var förstås samma i den här som i andra versioner.

Idag ska vi åka till Västra Torup och träffa Jonnys kusin Marie och Jonnys pappas kusin Annette och träffa dem där i bygdegården för att planera inför den släktträff vi ska ha där till våren för släkten efter Jonnys farmors föräldrar. Vi åker med tåg till Hässleholm och sen åker vi med Marie och hennes man Dick därifrån till Västra Torup och i eftermiddag åker vi hem igen med tåg från Hässleholm.

Imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen för första gången sedan före jul och hon åker dit med tåg 07:10 här från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. Sedan stannar hon där till på torsdag innan hon åker hem igen.

Tisdag den 3 januari
I lördags firade vi nyårsafton hemma med en god middag och drack några goda viner. Först åt vi räkcocktail och drack det vita nyzeeländska Vicar's Choice Sauvignon Blanc som både smakade och doftade gott men som möjligen var en aning för sött till den förrätten. Därefter åt vi oxfilé med ugnsbakad sötpotatis med rödvinssås och ugnsbakade tomater och drack det italienska röda vinet Amarone Selezione Antonio Castagnedi som var gott men i kraftigaste laget och lite för kryddigt i smaken för att passa till oxfilén. Dessutom borde vi försökt hitta en halvflaska till huvudrätten också eftersom vi drack andra viner också. Men det portugisiska vita dessertvinet Alambre Moscatel de Setúbal passade väldigt bra till mjölkchokladpannacotta med citrusmarinerade clementiner som vi åt som efterrätt.

Vi var hemma tills tolvslaget närmade sig och då gick vi till Lundagård där vi ställde oss vid staketet som de satt upp runt Universitetsplatsen och såg på det nyårsfyrverkeri som LundaPyrot, en studentförening inom Tekniska Högskolan här i Lund, fyrade av klockan tolv. Vi hade med oss en halvflaska Bollinger Special Cuvée Brut champagne också som vi drack för att skåla in det nya året. Vi har aldrig provat den förut men den smakade bra.

Den här veckan arbetar Ann-Christine hemifrån så hon åker inte till Jönköping igen förrän på måndag men innan dess har vi några händelserika dagar framför oss. På torsdag när det är trettondagsafton kommer Gerhard och Christel Wendt och hälsar på oss och vi bjuder dem på en god middag. De var våra grannar förut när vi bodde på Juryvägen i den norra delen av Lund.

På fredag då det är trettondagen ska vi gå till det kulturhistoriska friluftsmuseet Kulturen här i Lund för att lyssna på en konsert med julsånger mellan 14:00 och 15:00. Vi ska gå dit på lördag också mellan 14:00 och 15:00 eftersom de har ett lite annorlunda evenemang där då i den vackra Borgarsalen där de spelar musik från gamla skivor av den typ som brukade kallas för stenkakor på en trattgrammofon. Musikdirektören Erik Ask-Upmark kommer dessutom berätta om hur det kommer sig att jazzmusiken uppfanns exakt kl 01:30 natten till den 17 november 1887.

På söndag ska vi åka till Västra Torups bygdegård för att vara med och planera en släktträff för släkten efter Jonnys farmors föräldrar och på måndag morgon åker Ann-Christine sen tillbaka till Jönköping igen.