Sök på den här webbplatsen
Följ oss på   [f]   [L] [L]

Nyheter

Här hittar du nyheter som vi har publicerat om vad som hänt hos oss tidigare i år.


November

Söndag den 12 november
Den här veckan har varit väldigt intensiv med föredrag och andra evenemang här i Lund för Jonny som har varit hemma och hans besök hos tandläkaren var också ganska tufft. De höll på i mer än en halvtimme med att borra ner det som återstod av hans skadade tand innan de sen gjorde en avgjutning för en ny krona som ska monteras ovanpå det som återstår av tanden och den ska han få på onsdag den 22 november.  

I fredags morse mådde Ann-Christine väldigt dåligt men det blev som tur är bättre under dagen så i fredags kväll kunde vi äta en god gåsmiddag tillsammans när det var Mårtensafton. Igår var vi på invigningen av Kulturens nya utställning om Lund från 1500-talet fram till modern tid, med tårta och cider till alla besökarna och ett intressant föredrag om Lund efter invigningen. Och igår kväll åt vi tacos hemma framför TV:n och såg på det senaste avsnittet av Veckans brott med Leif GW Persson och därefter på första delen i en serie om Danmarks historia.

Idag är vi hemma och under förmiddagen tvättar vi upp veckans tvätt. Imorgon åker Ann-Christine till Jönköping igen med tåg här från Lund 06:17 och kommer till Nässjö 08:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 08:18 och kommer till Jönköping 08:51. Hon stannar i Jönköping till på onsdag och första natten bor hon i högskolans övernattningslägenhet där hon brukar bo när hon är i Jönköping, men natten till onsdag fanns det inte något ledigt rum där så den natten ska hon istället sova över hemma hos sin professor Boel Andersson Gäre. På onsdag kväll åker hon hem igen med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:31.

Jonny ska gå på en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs imorgon kväll och då är det på Ekonomihögskolan och handlar om ekonomisk historia i Sverige från 1750 och fram till idag. På tisdag kväll ska han gå på Hyresgästföreningens medlemsmöte i stadshallen vid Stortorget här i Lund där det kommer handla om kommunens nya översiktsplan.

Söndag den 5 november
Igår åt vi varmrökt lax med ugnsstekt potatis och romsås som middag framför TV:n och drack en flaska av det franska vita vinet Biecher Riesling som passade bra till den maten och som vi har druckit förut också till varmrökt lax. Som efterrätt åt vi vit chokladpannacotta med jordgubbssås. Medan vi åt middag såg vi på filmen I.T. som vi tyckte var hyfsad.

Idag ska vi tvätta upp veckans tvätt under förmiddagen och i eftermiddag ska vi gå till Kulturen här i Lund för att lyssna på ett föredrag av författaren och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt som berättar om kläder som hon har donerat till Kulturen, bl.a. kläder av designern Katja of Sweden.

Imorgon arbetar Ann-Christine hemma och under kvällen ska vi gå och lyssna på ett föredrag hos föreningen Gamla Lund om Lunds gamla observatorium med efterföljande paneldebatt om vad dess byggnader ska användas till i framtiden.

På tisdag åker Ann-Christine till Jönköping igen med tåg från Lund 06:17 och kommer till Nässjö 08:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 08:18 och kommer till Jönköping 08:51. I Jönköping ska hon bl.a. undervisa studenter och hon stannar där till på torsdag då hon åker hem igen med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:31.

Här i Lund är det några intensiva dagar med föredrag i nästa vecka. På tisdag kväll ska Jonny nog gå till stadsbiblioteket och lyssna då journalisten och författaren Kalle Kniivilä berättar om sin nya bok Tanjas gata som handlar om hur Sovjetunionens historia påverkat människorna.

På onsdag eftermiddag har Kulturen en intressant visning, och Arkivcentrum Syd där bl.a. Landsarkivet finns ger ett intressant föredrag om reformationens påverkan på Skånes historia. Men eftersom Jonny ska till tandläkaren vid 13:00 så hinner han nog inte gå på något av dem. Hos tandläkaren ska de göra en avgjutning av den tand som sprack för två veckor sedan och om drygt två veckor ska de sätta en krona på den. På onsdag kväll ska han i alla fall gå på en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs.

På torsdag morgon ska Jonny gå till Lunds kommuns frukostmöte i stadshallen tillsammans med Olga Rauhut Kompaniets som representanter för Lunds turistförening. Efter frukostmötet ska de träffa Lunds kommuns biträdande turism- och näringslivschef och berätta lite om Lunds turistförening och diskutera möjligheter till samarbete. Och under kvällen finns det tre olika föredrag att välja på och av dem ska Jonny nog gå på ett som är nästa föredrag i Historiska Museets föredragsserie om Lunds biskop Peder Winstrup och då handlar det om mumien efter Peder Winstrup och andra mumier.

På fredag när det är Mårtensafton arbetar Ann-Christine hemma men under eftermiddagen ska vi gå på en medlemsvisning av Kulturens nya utställning om Lund. Och under fredag kväll ska vi gå till restaurang Mat & Destillat för att äta en klassisk skånsk trerätters gåsamiddag med svartsoppa som förrätt, skånsk gås som huvudrätt och äppelkaka med vaniljsås som efterrätt.

Oktober

Tisdag den 31 oktober
Idag är det reformationens 500-årsdag eftersom det är 500 år sedan Martin Luther la fram sina 95 teser där han motsatte sig bl.a. katolska kyrkans s.k. avlatsbrev som han såg som ett sätt för rika att köpa sig en biljett till evigt liv i himlen. I Danmark reformerades kyrkan den här dagen för 481 år sedan, alltså den 31 oktober 1536, och det fick störst påverkan för Lund som var den katolska kyrkans ärkesäte för Danmark och Norden. Alla Lunds 24 kyrkor och 4 kloster, utom två, domkyrkan och Klosterkyrkan, revs under de följande åren. Det är också för att högtidlighålla 500-årsminnet av reformationen som den nuvarande Påven Franciskus besökte Lund den här dagen för precis 1 år sedan.

I lördags såg vi på filmen Pawn Sacrifice medan vi åt middag framför TV:n som vanligt. Det handlade om en ung amerikansk talang inom schack som lyckades besegra den ryske världsmästaren i schack 1972 men som också led av psykisk ohälsa, och det här är också historien bakom den kända musikalen Chess. Vi tyckte att filmen var hyfsad men kanske fokuserade väl mycket på hans psykiska ohälsa.

Imorgon åker Ann-Christine till Jönköping med tåg här från Lund 06:17 och kommer till Nässjö 08:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 08:18 och kommer till Jönköping 08:51. På onsdag åker hon med en av högskolans bilar till Linköping över dagen för att göra intervjuer i ett forskningsprojekt och på torsdag är hon i Jönköping igen tills hon åker hem med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:31.

På fredag arbetar Ann-Christine hemma men under förmiddagen ska hon också gå till sin frisör och få håret klippt och under kvällen går vi till den thailändska restaurangen Ihsiri här i Lund för att äta middag. På lördag äter vi däremot hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Torsdag den 26 oktober
Igår kväll kom Ann-Christine hem igen från Jönköping och idag och imorgon arbetar hon hemma och ikväll ska vi gå till Historiska Museet här i Lund för att lyssna på nästa föredrag i deras serie med föredrag om Lunds biskop Peder Winstrup som var Danmarks siste och Sveriges förste biskop här i Lund.

Jonny har fortfarande inte fått den tand lagad som sprack i fredags i förra veckan men idag har han fått en tid vid lunch hos Folktandvården här i Lund som ska se på den. Tiden är dock bara på halvtimme och det är lite osäkert om det räcker för att de ska hinna laga den också.

Imorgon eftermiddag kommer Jonnys faster Ingrid och hennes man Kjell från Hässleholm och hälsar på oss och då börjar vi med att gå till Kulturen här i Lund där vi ska visa dem några av Kulturens mest intressanta gamla byggnader och utställningar, så mycket vi hinner innan de stänger vid 17:00. Sedan går vi kanske och ser en kort stund på Lunds domkyrka också innan de får göra ett kort besök här hos oss för att se var vi bor. Och till sist avslutar vi dagen med fredagsmiddag vid 18:00 hos den österrikiska restaurangen Rauhrackel här i Lund innan de åker hem igen.

På lördag är vi hemma och ser på någon film och äter middag framför TV:n som vanligt men på söndag eftermiddag, efter att vi tvättat upp veckans tvätt under förmiddagen, ska vi gå på ett informationsmöte som Lunds kommun bjudit in olika föreningar till i stadshallen vid Stortorget här i Lund. Det handlar om samverkan mellan kommunen och föreningslivet och vi kommer representera Lunds turistförening på mötet, men hur relevant det är för Lunds turistförening återstår att se.

Ann-Christine arbetar hemma på måndag men på tisdag åker hon till Jönköping igen. På måndag kväll ska vi båda två gå på nästa föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs då det är Universitetsbiblioteket som ger ett föredrag om vardagstryck i deras samlingar.

Söndag den 22 oktober
I fredags när vi var på restaurang M.E.A.T. precis här nedanför där vi bor så sprack en av Jonnys tänder men det berodde inte på något vi åt där utan på s.k. amalgamsprängning. Amalgam i gamla lagningar som gjorts för längesen expanderar så att det ibland orsakar att tänder spricker och det var vad som hände i det här fallet också. I lördags var Jonny hos en jourtandläkare här i Lund som lagade det provisoriskt och imorgon ska han ringa för att boka tid hos sin vanliga tandläkare hos Folktandvården för att få det åtgärdat mer permanent istället.

Igår var det konstkväll här i Lund och då höll alla gallerier öppet under kvällen och flera av museerna höll öppet med fri entré. Vi gick till Universitetsplatsen i Lundagård under eftermiddagen och såg på när Lunds universitets jubileumsmonument med anledning av 350-årsjubileet avtäcktes. Sedan gick vi hem och åt en sen lunch innan vi gick och såg på en bildvisning om undersökningen av Peder Winstrups mumie som gjordes för två år sen och därefter gick vi till Kulturen för att se på en visning av målningarna i Bosebo kyrka. Till sist avslutade vi kvällen hemma med att se på det första av snittet av Veckan brott med Leif GW Persson medan vi åt varma mackor med äppelkaka som efterrätt som en sen middag.

Imorgon åker Ann-Christine till Stockholm för att göra intervjuer i ett forskningsprojekt som hon håller på med och hon åker med tåg här från Lund 07:17 och kommer till Stockholm 11:39. Men hon stannar inte i Stockholm över natten utan åker istället till Jönköping under kvällen med tåg från Stockholm 16:40 och kommer till Jönköping 20:14. Sedan stannar hon i Jönköping till på onsdag kväll då hon åker hem igen med tåg från Jönköping 18:35 och kommer till Nässjö 19:10 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:49 och kommer till Lund 21:28.

Tisdag den 17 oktober
I lördags när vi åt middag framför TV:n så drack vi ett av de Amaroneviner, Lamberti Amarone della Valpolicella från 2012, som vi fick när Jonny fyllde år och det passade bra till hjort med vinbärsgelé, potatiskaka och kantarellsås som vi åt som middag. Till maten såg vi filmen Joe Hill som handlade om Joel Emmanuel Hägglund eller Joseph Hillström som han kallades i Amerika dit han utvandrade år 1902. I Amerika blev han en fackföreningskämpe som gick runt lagen om demonstrationsförbud genom att istället sjunga sitt budskap. Det är en intressant person men vi tyckte att filmen som Bo Widerberg hade gjort var lite märklig och därför inte så bra.

I söndags såg vi på operan Lakmé på Malmö Opera och vi tyckte att det var en hyfsad opera med ganska vacker musik men att scenografin påminde mer om en övergiven industrihall hos det gamla Kockumsvarvet än om ett hinduiskt tempel som det var tänkt att föreställa.

Igår träffade Jonny och två andra medlemmar från Lunds turistförening journalister från Lokaltidningen Lund och från Sydsvenskan som ville veta mer om de program om Lund som kommer visas i en rysk TV-kanal i november, som vi berättade om i vårt inlägg nedan i torsdags i förra veckan. Det kommer kanske några artiklar om det i de tidningarna senare den här veckan och då kommer man nog kunna se dem på deras webbplatser också.

Ann-Christine arbetar hemma idag också men imorgon åker hon till Stockholm med tåg från Lund 07:17 och kommer till Stockholm 11:39 där hon först går och äter lunch och resten av dagen ska hon arbeta med en artikel ihop med en doktorand som hon är handledare för. På torsdag ska hon hålla i en utbildning tillsammans med annan kollega och natten till torsdag bor hon på Scandic Gamla Stan. På torsdag kväll åker hon hem igen med tåg från Stockholm 17:06 och kommer till Lund 21:04.

Imorgon kväll ska Jonny gå på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs och då handlar det om varför förekomsten av bin har minskat. På fredag ska vi däremot båda två gå till Universitetsbiblioteket här i Lund för att se på invigningen av Ravensbrückarkivet, ett arkiv med dokumentation om Nazisternas brott mot kvinnor i koncentrationslägret Ravensbrück under andra världskriget. Dokumentationen kommer från några av de kvinnor som kom till Lund som flyktingar i krigets slutskede 1945 och några av de som inte överlevde så länge i frihet finns begravda på Norra kyrkogården här i Lund.

På fredag kväll går vi till restaurang M.E.A.T. precis här nedanför där vi bor för att äta middag men på lördag är det Konstkväll Lund och då håller många gallerier här i Lund och både Kulturen och Historiska Museet öppet under kvällen, så då går vi kanske ut och äter middag någonstans eller så äter vi middag hemma och går ut en stund sen.

Torsdag den 12 oktober
Igår kom Ann-Christine hem igen från först Jönköping och sen Stockholm efter att hon har varit iväg sedan i tisdags morse. Idag och imorgon arbetar hon hemifrån och imorgon kväll går vi till den grekiska restaurangen Mediterranean här i Lund för att äta middag.

På lördag är vi hemma och äter middag framför TV:n och ser på någon film som vanligt men på söndag ska vi åka till Malmö Opera för att se på kompositören Léo Delibes opera Lakmé kl. 16:00. Operan handlar om den indiska kvinnan Lakmé som är dotter till en brahmin (den högsta av de fyra kasterna inom hinduismen) och som slits mellan lojaliteten till sin religion och sitt land och sina känslor för den engelska officeren Gérald som tillhör ockupationsmakten. Vi äter också vars en räkmacka och med ett glas husets vin till i pausen som middag.

På måndag och tisdag arbetar Ann-Christine hemma och på onsdag morgon åker hon till Stockholm igen. På måndag kväll finns det två olika föredrag som vi kan välja att gå på där det ena handlar om de första generationernas kvinnliga studenter vid Lunds universitet och det andra handlar om domkyrkoarkitekten Georg Brunius men vilket av dem som vi ska gå på har vi inte bestämt än.

De senaste veckorna har Jonny arbetat väldigt mycket med den ideella gruppen Lunds turistförening som vi var med och startade i slutet av januari och en av de saker han har arbetat med är att filma olika platser runt om här i Lund tillsammans med föreningens ryska medlem Olga Rauhut Kompaniets. Nu kommer de filmsekvenserna sättas ihop till två 10-15 minuter långa program om Lund som turistmål och visas i en rysk TV-kanal i Sibirien med två miljoner tittare i början av november. De kommer dessutom visa programmen i kabel-TV, i Facebook och i YouTube så det blir ännu fler som ser dem. Det har varit lite hemligt fram tills nu men på måndag ska Jonny, Olga och ytterligare en medlem från turistföreningen träffa journalister från två tidningar för att berätta mer om det.

Söndag den 8 oktober
Igår eftermiddag kom vi hem igen efter att vi tillbringat några dagar i Jönköping då Ann-Christines doktorand Annika Nordin disputerade, och sedan gick vi och handlade. Under kvällen åt vi middag hemma framför TV:n och såg på filmen Snowden som handlade om hur Edward Snowden läckte information om USA:s massövervakning av inte bara det amerikanska folket utan också andra människor över hela världen, och vi tycker att filmen var ganska bra.

Imorgon kväll ska vi gå på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs och då är det hos teaterhögskolan i Malmö där jazzpianisten och universitetslektorn Sven Bjerstedt berättar om när jazzimprovisation fungerar som "storytelling".

På tisdag morgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg från Lund redan 06:17 och kommer till Nässjö 08:02 där hon sedan byter till ett annat tåg 08:18 och kommer till Jönköping 08:51. Men under kvällen fortsätter hon till Stockholm med tåg från Jönköping 16:05 och kommer till Nässjö 16:40 där hon sedan byter till ett annat tåg 17:04 och kommer till Stockholm 19:39.

I Stockholm ska hon göra intervjuer i ett forskningsprojekt och hon bor på Scandic Klara till på onsdag. Det är samma hotell som vi bodde på då vi var i Stockholm mellan jul och nyår förra året. På onsdag kväll åker hon hem igen med tåg från Stockholm 17:06 och kommer till Lund 21:04.

Jonny går till Kulturen här i Lund på tisdag eftermiddag för att lyssna på ett föredrag om Kulturens grundare Georg Karlin. Kanske går han till Kulturen på onsdag eftermiddag också då de har en visning som introduktion till utställningen Folkkonst & Design.

Söndag den 1 oktober
I fredags åt vi en god trerätters middag med vinmeny på restaurang På Skissernas här i Lund och vi tycker att det är en av Lunds bästa restauranger. Igår åt vi däremot middag hemma framför TV:n och såg på filmen Skumtimmen på DVD och tycker att den var hyfsad.

Idag tvättar vi upp veckans tvätt under förmiddagen och i eftermiddag går vi kanske ut en stund för att filma några platser till ett litet projekt som vi håller på med för Lunds turistförening. Men imorgon när det skulle bli väldigt mycket regn så är vi hemma båda två och Ann-Christine arbetar hemma.

På tisdag åker Ann-Christine till Jönköping igen med tåg från Lund 06:17 och kommer till Nässjö 08:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 08.18 och kommer till Jönköping 08:51. På onsdag till torsdag ska hon på ett forskningsinternat på Smålandsgården i Örserum utanför Gränna.

På fredag ska Ann-Christines doktorand Annika Nordin disputera och på kvällen efteråt så har hon bjudit både Ann-Christine och Jonny till sin disputationsfest i Jönköping. Så därför åker Jonny också till Jönköping, men först på torsdag med tåg från Lund 13:17 och kommer till Nässjö 15:02 där han sedan byter till ett annat tåg 15:13 och kommer till Jönköping 15:46.

Vi bor på hotell Clarion Collection Hotel Victoria i centrum medan vi är i Jönköping och på torsdag kväll ska vi gå ut och äta middag tillsammans med Ann-Christines professor Boel Andersson Gäre och två av deras gästprofessorer hos Hälsohögskolan i Jönköping. På lördag åker vi hem igen med tåg från Jönköping 10:04 och kommer till Nässjö 10:41 där vi sedan byter till ett annat tåg 10:52 och kommer till Lund 13:25.

September

Onsdag den 27 september
I lördags såg vi på filmen Unbroken medan vi åt middag framför TV:n och vi tyckte att den var hyfsad men lite seg. Som middag åt vi kokt potatis med varmrökt lax och romsås och drack en flaska av det vita franska vinet Pinot Blanc Organic.

Idag arbetar Ann-Christine hemma och ikväll går vi på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs och den här gången handlar det om ifall klimatförändringen är en säkerhetsrisk eller inte. Men imorgon åker Ann-Christine till Jönköping över dagen och hon åker med tåg från Lund 08:17 och kommer till Nässjö 10:02 där hon sedan byter till ett annat tåg 10:20 och kommer till Jönköping 10:55. I Jönköping ska hon gå och lyssna på sin chef Kristina Areskoug Josefssons docentföreläsning och under kvällen åker hon hem igen med tåg från Jönköping 19:05 och kommer till Nässjö 19:39 där hon sedan byter till ett annat tåg 19:49 och kommer till Lund 21:28.

På fredag åker Jonny till sin farbror Erling Andersson för att få kopior av alla de foton som Erling tog när vi var på släktträff i Västra Torup i maj i år och sen ska han lägga till de fotona på en sida på vår webbplats så att alla som vill kan hämta kopior av dem. Han åker med tåg till Hässleholm där han sedan åker vidare till tillsammans med sin pappa Börje Andersson och räknar med att komma hem igen någon gång under eftermiddagen så att vi kan gå ut och äta middag sen under kvällen som vi brukar göra när det är fredag.

Vi har inte så mycket planer för helgen än men på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vi brukar göra på lördagskvällarna.

Fredag den 22 september
Igår var vi i Uppåkra söder om Lund och följde med på en guidad visning av det som var Lund till för tusen år sedan och såg på de utgrävningar som pågår där till idag då de avslutas för det här året. Idag arbetar Ann-Christine hemma och ikväll när vi äter middag ska vi gå och prova en ny restaurang, Gamla Franska, som öppnade här i Lund för en tid sedan.

Imorgon och på söndag är det Skördefest i Lunds stadspark så vi går dit och ser på det en stund imorgon. Annars har vi inte några andra planer för helgen men på söndag förmiddag tvättar vi upp veckans tvätt.

På måndag åker Ann-Christine till Jönköping med tåg från Lund 07:17 och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan byter till ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. Men hon stannar bara i Jönköping till på tisdag i nästa vecka och då åker hon hem igen med tåg från Jönköping 18:06 och kommer till Nässjö 18:42 där hon sedan byter till ett annat tåg 18:52 och kommer till Lund 20:31.

På onsdag arbetar hon hemma och på torsdag åker hon tillbaka till Jönköping igen över dagen.

Söndag den 17 september
Igår var det Kulturnatten här i Lund med evenemang hela dagen och kvällen vi kom inte i säng förrän någon gång efter 22:30. Men idag har vi inte några andra planer för dagen än att tvätta upp veckans tvätt under förmiddagen. Imorgon arbetar Ann-Christine hemma och under kvällen går vi till Juridicum här i Lund för att lyssna på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs, och imorgon handlar det om äldrerätt.

På tisdag morgon ska Ann-Christine åka till Jönköping och hon åker med tåg här från Lund redan 05:17 och kommer till Nässjö 07:02 där hon sedan byter till ett annat tåg 07:14 och kommer till Jönköping 07:50. Men hon stannar bara i Jönköping till på onsdag denna veckan så hon åker hem igen med tåg från Jönköping 18:06 på onsdag kväll och kommer till Nässjö 18:42 där hon sedan byter till ett annat tåg 18.52 och kommer till Lund 20:31.

På tisdag kväll ska Jonny gå och lyssna på ett föredrag på stadsbiblioteket om flyktingrätt och rätten att söka asyl och på onsdag ska han följa med på en visning om de kvinnor som levde i Kulturens olika hus. Men på torsdag kväll när det är ett föredrag på stadsbiblioteket om Per Anders Fogelström så går vi och lyssnar på det tillsammans.

Tisdag den 12 september
Musikalen Spelman på taket som vi såg på Malmö opera i söndags var ganska bra även om vi har sett andra föreställningar där som har varit ännu bättre. Ikväll ska vi följa med på en guidad visning av Kungshuset här i Lund med Göran Larsson som är en av Lunds främsta historiker. Det är en väldigt intressant byggnad eftersom den har varit gästbostad åt danska kungar, bostad åt Lunds siste danske och förste svenske biskop Peder Winstrup som tog emot den svenske kungen Karl XI efter Slaget vid Lund, och när det var universitetsbibliotek så var ofta Karl XII där. Sen efter den visningen så går vi till stadsbiblioteket för att lyssna på ett föredrag om flyktingmottagande.

Imorgon åker Ann-Christine till Jönköping med tåg redan 06:17 från Lund och kommer till Nässjö 08:02 där hon sedan byter till ett annat tåg 08:18 och kommer till Jönköping 08:51. Hon stannar i Jönköping och bor i ett av rummen i högskolans övernattningslägenhet till på torsdag då hennes doktorand Annika ska spika sin avhandling vilket är en tradition i samband med att en avhandling publiceras inför en disputation. På torsdag eftermiddag åker hon hem igen med tåg 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan byter till ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:31.

På fredag arbetar Ann-Christine hemma men om det är bra väder så cyklar vi nog till Uppåkra under eftermiddagen för att följa med på en visning av utgrävningsområdet och se på de utgrävningar som pågår där nu. På lördag är det kulturnatt här i Lund men det pågår under hela dagen med enormt många olika evenemang och vi ska gå och se på så mycket av det som vi hinner.

Tisdag den 5 september
Nu har vi två lugna dagar bakom oss efter de intensiva men roliga dagarna med Lund Comedy Festival. Ann-Christine arbetar hemma medan Jonny bl.a. håller på med Lunds turistförenings turist- och besökskarta.

Ikväll ska vi gå och lyssna på ett intressant föredrag på Lunds stadsbibliotek där den förra kulturchefen för Lunds kommun berättar om hur det är att leva som transperson och därefter ska vi gå till Bishops arms mittemot stadsbiblioteket för att äta något som middag innan vi går hem igen. Imorgon och på torsdag ska vi gå på föredrag i Lunds universitets jubileumskurs igen. Imorgon är det på Ekonomicentrum och handlar om urbanisering och tillväxt och på torsdag ger konstnärliga fakulteten ett föredrag om musik, lärande och kreativitet i LUX aula. Och på fredag ska vi äta middag hos restaurang Mat & Destillat.

På lördag ska vi gå och se på Lunds universitets jubileumsrevy Arma Mater om Lunds universitets historia under eftermiddagen och sen äter vi middag hemma under kvällen och ser på någon film som vi brukar göra under lördagskvällarna. På söndag ska vi däremot åka till Malmö för att se på musikalen Spelman på taket vid 16:00 och under förmiddagen tvättar vi upp veckans tvätt.

På måndag åker Ann-Christine till Malmö för att föreläsa på Malmö högskola under hela dagen och på måndag kväll ska vi gå på ytterligare ett föredrag i Lunds universitets jubileumskurs i LUX aula igen och då handlar det om "det sjungande språket".

Augusti

Torsdag den 31 augusti
Ann-Christine är i Jönköping nu men hon kommer hem igen ikväll med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan byter till ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:31.

Igår var Jonny på en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs som har startat igen nu efter sommaruppehållet och igår handlade det om hur laserljus kan användas för att bl.a. studera elektroners rörelser. Det blir en föreläsning varje vecka under hösten fram till den 18 december då det är den sista föreläsningen i kursen och Ann-Christine kommer också följa med och lyssna på de föreläsningar som ges då hon är hemma.

Nu har vi två intensiva dagar framför oss, för idag startar Lund Comedy Festival som är nordens största humorfestival, och vi har bokat biljetter till flera av evenemangen. Imorgon vid 12:00 ska vi gå och lyssna på ett öppet lunchsamtal om humor och vetenskap mellan musikprofessorn Sven Kristersson och läkaren och sångaren Henrik Widegren som kan beskrivas som Lunds roligaste doktor.

Därefter går vi och äter lunch någonstans och vid 16:15 går vi till Grand Hotel för att se på den andra kvartsfinalen i Grand Comedy Slam. Vid 18:30 går vi tillbaka till Grand Hotel igen för att äta en trerätters middag med vinmeny i deras matsal.

På lördag börjar vi med att gå och se på en hyllningsshow till Hasse & Tage i Stora Salen på Akademiska Föreningen vid 13:00. Vid 16:00 går vi till Mejeriet för att se på föreställningen Verklighetens Folk presenterar alternativa fakta med bl.a. Henrik Widegren som vi ska lyssna på imorgon också. Sedan går vi till restaurang Stäket där vi har bokat bord för att äta middag vid 18:00. Till slut ser vi på finalen i Grand Comedy Slam i stadshallen vid Stortorget vid 20:30.

På söndag är vi däremot hemma och tvättar upp veckans tvätt under förmiddagen och i nästa vecka arbetar Ann-Christine hemma så hon behöver inte gå upp tidigt på måndag för att resa bort någonstans då.

Söndag den 27 augusti
Igår såg vi på den väldigt omtalade polsk-franska filmen Agnus Dei som handlade om ett polskt nunnekloster där de flesta nunnorna hade blivit gravida efter att ha våldtagits av ryska soldater vilket upptäcktes i december 1945 när en fransk kvinnlig läkare från Röda Korset kallades dit för att hjälpa till. Filmen bygger på verkliga händelser och var väldigt bra och skildrade händelserna på ett starkt sätt.

Medan vi såg på filmen så åt vi ugnsstekt potatis med oxfilé och rödvinssås och till det drack vi det italienska röda vinet Castelforte Amarone della Valpolicella som Jonny fått i födelsedagspresent av sin pappa Börje och hans väninna Gun, och det smakade väldigt bra.

Imorgon åker Ann-Christine till Chalmers tekniska högskola i Göteborg för att vara opponent på ett licentiatseminarium och hon åker dit med tåg från Lund 08:48 och kommer till Göteborg 11:00 där hon sedan åker taxi till Chalmers. Hon åker hem igen från Göteborg imorgon kväll med tåg 17:40 och kommer till Lund 19:44.

På tisdag åker hon iväg igen men den här gången till Jönköping istället och då åker hon med tåg från Lund redan 06:17 på morgonen och kommer till Nässjö 08:02 där hon sedan byter till ett annat tåg 08:18 och kommer till Jönköping 08:51. Sedan stannar hon i Jönköping för att arbeta på Hälsohögskolan till på torsdag då hon åker hem igen och på fredag arbetar hon hemma.

Torsdag den 24 augusti
Nu är Ann-Christine i Jönköping och ikväll ska hon gå på uppstartsfest hos Hälsohögskolan där hon arbetar. Hon åker hem igen imorgon med tåg från Jönköping 12:05 och kommer till Nässjö 12:42 där hon sedan byter till ett annat tåg 12:52 och kommer till Lund 14:31. Sen imorgon kväll när hon är hemma igen så går vi till Lunds österrikiska restaurang Rauhrackel för att äta middag.

Vi har inte planerat så mycket för helgen än men kanske går vi till Tegnérmuseet som har öppet för sista lördagen den här sommaren och på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Söndag den 20 augusti
Igår kväll såg vi på Bo Widerbergs film om Elvira Madigan från 1967 medan vi åt middag framför TV:n men den var riktigt dålig. Den handlade bara om hennes och Sixten Sparres sista dagar i livet men inte ens de dagarna skildrades med mycket av vad som är känt från den verkliga historien om dem. För den som vill lära sig mer om vem Elvira Madigan var så är det bättre att läsa vår sida om cirkusfamiljen Madigan istället.

Idag ska vi följa med på en guidad visning om Carl von Linnés tid i Lund under förmiddagen och ikväll tvättar vi upp veckans tvätt. I nästa vecka arbetar Ann-Christine hemma till på onsdag då hon åker till Jönköping med tåg från Lund 08:17 och kommer till Nässjö 10:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 10:20 och kommer till Jönköping 10:55. Sedan bor hon i en av Hälsohögskolans övernattningslägenheter till på fredag då hon åker hem igen.

Tisdag den 15 augusti
I lördags såg vi på den mer än två timmar långa klassiska filmen Cyrano de Bergerac, med Gérard Depardieu som Cyrano de Bergerac, medan vi åt middag hemma framför TV:n och vi tycker att den var hyfsad.

I söndags cyklade vi Lunds turistförenings nya cykelrunda runt Slaget vid Lund under hela dagen och vi var 50 personer när vi gav oss iväg från Stortorget i Lund vid 10:00. Men det gick jättebra och alla som följde med oss tyckte att det var trevligt. Dessutom skrev Skånska Dagbladet en artikel om Lunds turistförening och berättade om vår nya cykelrunda, i torsdags, och la in en bild där vi var med. Det kommer också ett reportage om oss i Lundadelen av tidningen Hallå! på onsdag den 16 augusti. Den som vill följa det som Lunds turistförening berättar om kan göra det genom att gilla den här sidan i Facebook och om man vill läsa mer om cykelrundan så kan man göra det i det här dokumentet.

Idag under morgonen så åkte Ann-Christine till Stockholm för att delta i svenska nätverket för förbättringskunskaps sommarmöte på Gällöfsta konferensanläggning i Kungsängen norr om Stockholm där hon kommer bo medan hon är där. Hon åkte hemifrån med flygbussen här från Lund vid 08:30 idag och fortsatte sen med SAS flyg från Malmö Sturups flygplats 09:45 och landade på Stockholm Arlanda flygplats där hon sedan åkte till konferensanläggningen med taxi. Hon åker hem igen på fredag med SAS flyg från Stockholm Arlanda flygplats 16:15 och landar på Malmö Sturups flygplats 17:20 där hon sedan åker hem igen med flygbussen. Därefter går vi till Grand Hotel här i Lund för att äta middag i deras bistro Gambrinus vid 19:00.

Till helgen anordnar Skånska Linnésällskapet Linnédagar här i Lund med föredrag om bl.a. Carl von Linnés tid i Lund och guidad visning till platser som är förknippade med honom på olika sätt. Vi ska själva försöka gå och lyssna på några av föredragen och kanske följa med på den guidade visningen om det finns platser kvar till den också. Men på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Torsdag den 10 augusti
Ann-Christine blev klar redan i måndags med det hon hade kvar att göra som verksamhetsutvecklare för Region Skåne så hon slutade sin anställning där då och blev bjuden på tårta innan hon gick hem. Så sedan i tisdags har hon istället bara arbetat för Hälsohögskolan så som hon nu kommer göra i fortsättningen också.

På söndag är vi med och ordnar gemensam cykling tillsammans med Lunds turistförening för allmänheten till de platser där Slaget vid Lund utspelade sig 1676 och det kommer ta hela dagen att cykla hela rundan. Idag har turistföreningen erbjudit media möjlighet att träffa oss om de vill för att få veta mer om den nya cykelrundan för turister och besökare till Lund och om vad Lunds turistförening handlar om. Vi vet inte om det kommer någon men vi kommer vara där för att svara på frågor om det kommer någon.

Imorgon kväll har vi bokat bord hos Harrys här i Lund för att äta middag men på lördag äter vi däremot middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Söndag den 6 augusti
Det dåliga vädret har gjort att vi mest bara varit hemma under denna Ann-Christines sista semestervecka men i tisdags cyklade vi ännu en gång till platserna där Slaget vid Lund 1676 utspelade sig, och i fredags kväll gick vi till restaurang På Skissernas vid Skissernas museum här i Lund och åt middag. Det kom flera kraftiga regnskurar medan vi var där och vi passade på att gå hem igen medan det var uppehåll.

Igår åt vi däremot middag hemma framför TV:n som vanligt och då åt vi räkor och kantarellpaj och till det drack vi en flaska av det vita tyska vinet Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic, som gjorts med en blandning av fem olika druvsorter, och det visade sig passa väldigt bra till den maten. Medan vi åt middag såg vi på den fransk-italienska filmen Igelkotten som handlade om en deprimerad 11-åring som filmade allt i sin omgivning och som bestämt sig för att ta livet av sig när hon fyller tolv, och Ann-Christine tyckte det var en bra film medan Jonny tyckte att den var lite väl djup och konstig.

Imorgon börjar Ann-Christine arbeta igen och då ska hon arbeta några dagar till på sjukhuset här i Lund som verksamhetsutvecklare för Region Skåne för att hjälpa dem med en uppföljnigsrapport. Det är inte säkert att hon behöver arbeta där alla dagarna i nästa vecka och sen är hennes anställning hos dem slut och därefter fortsätter hon arbeta som lektor för Hälsohögskolan i Jönköping som hon gjorde innan.

Nu har vi lagt till fler foton längst ner på sidan med våra foton för sommaren 2017 i vårt fotoalbum men vi har fler kvar att lägga till, bl.a. foton från när vi var i Stockholm i juli, så det kommer snart mer.

Tisdag den 1 augusti
I lördags såg vi på en serie om vardagslivet i Norge under andra världskriget som har visats i Sveriges Television tidigare och den var intressant. Det var intressant att se hur de vanliga människorna drabbades av den tyska ockupationen och hur illa många blev behandlade även om Norge kom lindrigt undan jämfört med flera av de andra länderna i Europa som ockuperades av Tyskland.

I söndags publicerade vi en broschyr om att cykla runt området för Slaget vid Lund som vi har arbetat med länge nu åt Lunds turistförening. Samtidigt så publicerade vi ett evenemang som erbjuder alla som vill att följa med och premiärcykla rundan tillsammans med oss. Det är en intressant cykelrunda som gör att man kommer till alla de platser som är förknippade med händelserna för slaget och flera av dem kommer man bara till med cykel. Men vi ska först cykla rundan en gång till själva också idag så att vi har provat den mer än en gång innan vi cyklar den tillsammans med alla andra som vill följa med oss.

Tyvärr har vi fortfarande inte fått tillgång till vårt Facebookkonto igen trots att Facebook säger att de arbetar på det om vi försöker logga in. Därför ser det nu allt mer ut som om vi måste börja använda ett nytt konto eller vars ett eget konto och leta upp alla igen som var med i vänlistan i vårt gemensamma konto. Inget av det som var knutet till det kontot har vi tillgång till längre. De som vill kan redan nu skicka en vänförfrågan till Jonnys Facebookkonto så börjar vi med det.

Juli

Fredag den 28 juli
Nu är vi hemma igen efter tre dagar i Stockholm och hemresan igår. Vi hade tur och fick soligt väder alla dagarna i Stockholm vilket var viktigast i tisdags då vi åkte med skärgårdsfärjan till Drottningholms slott och i onsdags då vi följde med på en kryssning långt ut i Stockholms skärgård med en annan skärgårdsfärja. Vi tog många foton och en del av dem kommer vi lägga till i fotoalbumet här på vår webbplats så småningom.

I eftermiddag ska vi vara på Kulturhistoriska friluftsmuseet Kulturen här i Lund igen och gå runt där i tidstypiska kläder, och det är sista dagen vi gör det så den som vill se oss klädda så måste åka dit i eftermiddag.

Förra lördagen såg vi på filmen Alfred från 1995 som handlade om Alfred Nobel men vi tyckte att den var dålig, bl.a. för att den bara handlade om tiden efter att han uppfunnit dynamiten och blivit rik på det och inte något om hur han uppfann det. Imorgon kväll äter vi hemma framför TV:n igen och ser på någon annan film.

Ann-Christine har semester i en vecka till men vi har inte planerat något än så vi får se i nästa vecka vad vi gör de dagarna.

Lördag den 22 juli
Idag fyller vår webbplats 10 år! Det är nämligen för 10 år sedan som vi skapade den första sidan på den här webbplatsen. Sedan dess har vi lagt till nya sidor efter hand för att göra så att här finns mer att hitta om oss och om vår släkt eller annan information som är till hjälp och glädjer för oss själva och andra. Så nu 10 år senare finns det över 400 sidor här på vår webbplats.

Den här veckan har vi varit volontärer hos det kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund varje eftermiddag sedan i tisdags och på Kulturens sida i Facebook kan man se på några foton av oss och de andra volontärerna. När vi var färdiga igår så gick vi hem och tog en dusch och sen gick vi till Malmstens fisk där vi åt vars en räksmörgås och drack vitt vin som middag. Vi kommer vara på Kulturen på fredag eftermiddag i nästa vecka också men på måndag till torsdag ska vi däremot åka till Stockholm.

Nu under helgen är vi hemma och vi har bl.a. en del som vi måste bli färdiga med åt Lunds turistförening och ikväll äter vi middag framför TV:n och ser på någon film. Imorgon packar vi för att åka till Stockholm och vi kommer som sagt hem på torsdag. Förutom oss så följer Jonnys pappa Börje och hans väninna Gun Larsson också med oss. Vi åker dit med SAS flyg från Malmö Sturups flygplats 09:45 på måndag och landar på Stockholm Arlanda flygplats 10:50. Börje och Gun åker däremot tåg från Hässleholm 10:06 och kommer till Stockholm central 14:20.

På tisdag ska vi åka på utflykt med båt under hela dagen till Drottningholms slott där vi bl.a. ska se på den målning av Karl XII som gjordes i ett hus vid Stortorget här i Lund under hösten 1716 då Karl XII styrde Sverige från Lund under två år. På onsdag ska vi åka på en kryssning med en skärgårdsbåt i Stockholms skärgård under hela dagen. Vi kommer gå i land på flera öar, bl.a. Bullerö där Bruno Liljefors satt och målade sina tavlor och Kymmendö där August Strindberg bodde och som han kallar för Hemsö.

Vi bor på hotell Scandic Hasselbacken på Djurgården under våra dagar i Stockholm till på torsdag då vi reser hem igen. Börje och Gun reser hem med tåg från Stockholm 09:29 och kommer till Hässleholm 13:35 men själva reser vi hem med SAS flyg från Stockholm Arlanda flygplats 12:00 och landar på Malmö Sturups flygplats 13:05.

Vi tar inte med oss någon dator när vi reser till Stockholm men någon gång längre fram efter att vi har kommit hem så kommer vi lägga till foton av det vi har sett och gjort, i vårt fotoalbum här på vår webbplats. Men kanske lägger vi till några foton på vår sida i Facebook också.

Några har dock redan upptäckt att vår sida i Facebook inte fungerar längre. Det beror sannolikt på att någon av de som ständigt har trakasserat oss i Lunds stora Facebookgrupp under en tid nu har gjort någon anonym anmälan av vårt Facebookkonto och på så sätt har lyckats få Facebook att stänga vårt konto. Facebook kräver nu att vi bevisar att vi är riktiga personer vilket vi bl.a. har försökt göra genom att skicka in en kopia av vårt vigselbevis som de själva säger sig acceptera som bevis. Det har de dock inte gjort ännu.

Vi vill förstås inte ha mer med Lunds Facebookgrupp att göra tills vidare även om det bara var några få där som trakasserade oss och det är förstås vad de som gjorde det ville åstadkomma också. Vi vet inte heller om vi får tillbaka vårt konto i Facebook och därmed har vi inte heller längre tillgång till de vänlistor, alla grupper vi var aktiva i där och alla sidor som vi hade hand om.

Tills vi vet hur det blir så kan de som vill följa oss i Facebook göra det genom att istället följa en ny sida som Jonny har skapat i Facebook och där lägger vi kanske till några bilder medan vi är i Stockholm också.

Torsdag den 13 juli
Ann-Christine har semester nu under fyra veckor med början den här veckan och i måndags cyklade vi en lång runda i området norr om Lund omkring alla platser där Slaget vid Lund utspelade sig den 4 december 1676. Många av de platserna kommer man bara till med cykel och det tog oss sex timmar att cykla hela rundan och komma tillbaka hem igen. Sedan, efter att vi varit hemma en stund och duschat av oss, så gick vi till restaurang Tatung här i Lund för att äta middag.

Vi har lagt till många nya foton nu i vårt fotoalbum för sommaren 2017 och det finns bl.a. foton där från när vi hade alla våra gäster på besök här i Lund då Jonny fyllde år.

Till helgen ska vi till Ann-Christines syster Birgitta och hennes familj i Växjö för att vara med när Birgittas dotter Kajsa fyller 14 år på lördag. Vi har hyrt en bil av Avis biluthyrning här i Lund från fredag kväll men vi kör till Växjö först på lördag eftermiddag. Sedan följer vi med hem till Ann-Christines föräldrar Mona och Lars Nilsson under kvällen och stannar hos dem i Sandvik söder om Kalmar till på måndag då vi kör hem igen.

På tisdag till fredag i nästa vecka ska vi vara volontärer hos det Kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund mellan 12:00 och 16:30 varje dag. Jonny kommer vara klädd i en vit kostym och Ann-Christine kommer vara klädd i en ljusblå klänning. De besökare som kommer till Kulturen när vi är där kommer kunna få hjälp av oss och t.ex. be oss berätta lite om något av de olika husen på Kulturen.

Onsdag den 5 juli
Nu har vi en intensiv helg bakom oss där vi firade Jonnys 50-årsdag. Det började redan i fredags då Ann-Christine gjorde smörgåstårta och bakade tårtbottnar innan hennes föräldrar Mona och Lars Nilsson och Siv Andersson kom hit och åt middag tillsammans med oss på restaurang M.E.A.T precis här nedanför där vi bor.

På lördagsförmiddagen gjorde Ann-Christine jordgubbstårta och vi dukade. Strax efter lunch i lördags kom våra syskon och deras familjer också och vi tog med dem på en promenad där vi visade dem några platser här i Lund som är förknippade med Lunds vikingatida och medeltida historia. Sedan fick de checka in på Hotell Concordia alldeles i närheten av där vi bor och fick en stund för sig själva innan vi gick till restaurang Mat & Destillat där vi åt en trerätters middag med vinmeny till för de som ville ha det.

Till sist avslutade vi firandet i söndags, på Jonnys födelsedag, med att först bjuda alla på en guidad visning av den nya utställningen om Hasse & Tage på Kulturen här i Lund och sedan smörgåstårta och jordgubbstårta hemma hos oss. Efter det åkte alla gästerna hem igen medan vi själva åt lite mer smörgåstårta och jordgubbstårta framför TV:n under kvällen.

Vi tog en del foton också under helgen förstås och några har de som följer oss på Facebook redan sett men vi lägger snart till några fler foton i vårt fotoalbum här på vår webbplats också.

Ann-Christine är tillbaka på sjukhuset här i Lund igen men hon jobbar bara där imorgon också och sen har hon semester innan hon jobbar där ett par dagar till i augusti innan hon slutar sin anställning för Region Skåne. Sedan arbetar hon bara för högskolan i Jönköping i fortsättningen men hon kommer arbeta en hel del med det här hemifrån.

Juni

Onsdag den 28 juni
Midsommarhelgen är över och vi är hemma igen från Ann-Christines föräldrar i Sandvik söder om Kalmar där vi firade midsommar. Så småningom kommer vi lägga till några av de foton vi tog medan vi var där på vår sida med foton för sommaren 2017.

Igår var vi på Kulturen här i Lund och såg på deras skådespel Lekfull tidsresa som det här året handlar om 50-talet. Det var ett riktigt bra och roligt sätt att lära sig lite kulturhistoria om den tiden. De visar skådespelet nu vid 13:00 och 14:30 varje tisdag till fredag till den 14 juli. De som är födda på 1940-talet och alltså var unga på 50-talet bör absolut gå och se det här, för de bör känna igen mycket av det. Men det är kul att se på för yngre också som ett sätt att lära sig lite om hur det var när föräldrarna var unga.

Nu har vi en intensiv helg framför oss eftersom Jonny fyller 50 år på söndag. Vi har bjudit hit våra föräldrar, våra syskon och deras familjer som kommer på lördag och sover över här på Hotell Concordia alldeles i närheten av där vi bor. På lördag kväll äter vi middag tillsammans med dem på restaurang Mat & Destillat och på söndag firar vi med smörgåstårta och jordgubbstårta hemma hos oss. Dessutom har vi planerat att bjuda dem på lite aktiviteter också medan de är här.

Ann-Christine har semester både på fredag, för att hinna med allt vi behöver göra innan helgen, och på måndag och på tisdag börjar hon arbeta sin sista vecka på sjukhuset här i Lund som verksamhetsutvecklare för Region Skåne.

Torsdag den 22 juni
I eftermiddag kör vi till Ann-Christines föräldrar i Sandvik söder om Kalmar för att fira midsommar där hos dem som vi brukar göra varje år och vi stannar där till på söndag. Sen fortsätter Ann-Christine arbeta på sjukhuset här i Lund igen på måndag och då börjar hennes näst sista vecka där innan hon slutar arbeta för Region Skåne.

Den här veckan har vi ätit middag på restaurang här i Lund två gånger. I tisdags åt vi på den indiska restaurangen Punjabi och igår åt vi på en annan restaurang som heter Hjulet. Det är restauranger som vi inte har provat förut eftersom vi brukar välja bland Lunds bästa restauranger när vi går ut och äter middag på fredagar. Men den här sommaren vill vi prova några av de restauranger vi har valt bort förut för att se om det är någon av dem som vi tycker är mycket bättre än vad vi hade väntat oss. De två vi provade den här veckan var i alla fall ungefär som vi hade väntat oss. De var okej men inte så mycket bättre än så.

Fredag den 16 juni
Igår kom Ann-Christine hem från Jönköping och idag arbetar hon på sjukhuset här i Lund igen. Sen ikväll går vi till restaurang Gattostretto här i Lund precis nedanför där vi bor för att äta middag. Imorgon kväll äter vi däremot middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vi brukar göra under lördagskvällarna.

På söndag förmiddag ska vi gå på en promenad i centrum av Lund tillsammans med några medlemmar i Lunds turistförening och berätta om några olika historiska sevärdheter som finns att se på här i Lund. Det handlar om olika platser som är förknippade med Lunds historia under slutet av vikingatiden, medeltiden och lite från tiden efter reformationen av den danska kyrkan. Målet är att fler i turistföreningen ska känna till det här så att de sen i sin tur också kan berätta om det för andra på olika sätt.

Den här veckan köpte vi en ny telefon till Ann-Christine och den kom igår, så ikväll eller till helgen kan hon göra i ordning den och börja använda den. Det är en likadan telefon som Jonny redan har och genom att vi har samma telefon så blir det lättare för oss att hjälpa varandra när vi behöver göra olika inställningar eller kommer på något bra.

Från och med nu i helgen så kan man sen också börja ringa till Ann-Christine på hennes nya telefonnummer 072-996 09 99. Till det nummer som hon har haft fram till nu i sin tjänstetelefon från Region Skåne kommer man däremot inte kunna ringa till henne längre efter den 7 juli då hon slutar arbeta för Region Skåne. Men när vi är på samma ställe, vilket vi kommer vara ofta i fortsättningen, så kan man precis som tidigare alltid också ringa till Jonnys telefon 070-683 10 60 oavsett vem av oss som man vill prata med.

På måndag arbetar Ann-Christine på sjukhuset här i Lund igen men i nästa vecka arbetar hon bara där tre dagar eftersom hon har semester på torsdag, och då arbetar hon hemma med andra saker istället, och på fredag är det midsommarafton.

Måndag den 12 juni
I lördags var det en intensiv dag här i Lund med aktiviteter om Slaget vid Lund under hela dagen och vi var med på både guidade visningar och föredrag om det. Nu har vi har också lagt till foton som vi har tagit under hela den här våren i vårt fotoalbum för 2017 och på sidan med foton för sommaren 2017 finns det några foton som vi tog i lördags. På sidan med foton för våren 2017 finns det bl.a. några foton från i mars när vi var en vecka på Gran Canaria men också från mycket annat som vi har gjort under våren.

I lördags kväll var vi däremot hemma och såg på filmen The Dressmaker som Ann-Christine tyckte var bra och Jonny inte fullt så bra. Medan vi såg på den filmen så åt vi varmrökt lax med romsås och nypotatis som middag och drack en flaska av det franska vita vinet Biecher Riesling som passade bra till den maten.

Idag arbetar Ann-Christine på sjukhuset här i Lund och det för hon imorgon förmiddag också men imorgon eftermiddag åker hon till Isaberg Mountain Resort, öster om Hestra som ligger sydsväst om Jönköping, för att delta i ett lärarinternat för lärare vid Jönköping Academy. Bl.a. ska de diskutera hur de arbetar med sin pedagogik. Hon åker dit med tåg från Lund 15:10 imorgon och kommer till Hestra 18:16 där hon sedan fortsätter med buss till Isaberg Mountain Resort.

På onsdag eftermiddag åker hon vidare till Jönköping med buss och på torsdag eftermiddag åker hon hem igen med tåg från Jönköping 17:50 och kommer till Nässjö 18:25 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 18:52 och kommer till Lund 20:42. På fredag arbetar hon på sjukhuset här i Lund igen.

Onsdag den 7 juni
Vi cyklade aldrig till platserna för Slaget vid Lund i söndags eftersom det blev dåligt väder med regn. Istället var vi hemma och tvättade upp veckans tvätt. Måndagen var arbetsdag för Ann-Christine men igår gick vi till Kulturen här i Lund och såg på Lunds kommuns firande av Sveriges nationaldag i det fina och soliga vädret och det var väldigt många som kom dit så det var fullt med människor överallt inne på Kulturen.

Nu är det tre arbetsdagar till den här veckan men det är aktiviteter under kvällarna också. Imorgon eftermiddag ger Kulturens pedagoger ett smakprov på det skådespel som de kallar för Lekfull tidsresa, Stadsbiblioteket här i Lund. De kommer att visa det på Kulturen under tre veckor i juli, och i år handlar skådespelet om 50-talet. På torsdag kväll är det visning av en utgrävning i Hjärup söder om Lund som de tror har haft kopplingar till den stora järnålders- och vikingastaden i Uppåkra som var staden Lund fram till för tusen år sedan. Och på fredag kväll går vi till Klostergatans Vin & Delikatess vid 18:00 för att äta middag.

Men det blir intensiva dagar här i Lund under helgen också. På lördag ska vi följa med på en guidad busstur, en guidad visning och lyssna på föredrag om Slaget vid Lund och däremellan ska vi gå på en invigning av två nya utställningar på Kulturen. På lördag och på söndag är det Medeltidsfestival i Folkets park här i Lund men vi hinner inte cykla dit på lördag så vi gör det en stund på söndag istället.

Torsdag den 1 juni
Igår var vi på Kulturen och provade kläder som vi ska ha på oss när vi är volontärer hos Kulturen under eftermiddagarna tisdagen den 18 till fredagen den 21 juli. Ann-Christine kommer ha en lång ljusblå klänning i sekelskiftesstil och Jonny kommer ha en vit kostym med vit skjorta och svart fluga, en stråhatt och en elegant käpp. Så småningom kommer det visas en bild av oss och de andra volontärerna på Kulturens sida i Facebook. Sen gick vi till Bishops Arms och åt middag med vars ett glas öl innan vi gick tillbaka till Kulturen för att vara med på Kulturhistoriska föreningens årsmöte.

Imorgon eftermiddag går Jonny nog till Kulturen igen för att lyssna då de presenterar Kulturens nya årsbok och imorgon kväll så kan man lyssna på ett samtal med skådespelaren Stellan Skarsgård hos Lunds universitets centrum för humaniora, LUX, men vi har inte bestämt än om vi ska gå dit och lyssna eller inte. På fredag är det doktorspromovering i Lunds domkyrka under eftermiddagen och då skjuter Wendes artilleriregemente salut flera gånger utanför domkyrkan.

Vi har inte planerat så mycket under helgen än men om det blir fint väder så cyklar vi kanske en lång runda då på vägarna norr om Lund för att prova en cykelrunda till platserna för Slaget vid Lund.

Maj

Söndag den 28 maj
Igår kväll åt vi varmrökt lax med svensk nypotatis, Lundasparris, hollandaisesås och räkor som middag framför TV:n medan vi såg på En man som heter Ove på DVD och vi drack en flaska av det vita chilenska vinet Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer som passade väldigt bra till den maten. Vi tyckte att filmen var ganska bra också.

I torsdags var vi på släktträff i Västra Torup väster om Hässleholm för släkten efter Jonnys farmors föräldrar Adolf och Nanny Olsson och släktträffen som vi var med om att arrangera blev väldigt lyckad. Vi har lagt till några foton som vi tog medan vi var där på sidan om släkten Olsson i Facebook och så småningom när vi får tillgång till foton som Jonnys farbror Erling tagit också så kommer vi lägga till foton från släktträffen här på vår webbplats också.

Idag ska vi gå till Kulturen där de firar folkmusikens dag i eftermiddag med folkdans och folkmusik och ofta också skånska folkvisor.

Imorgon kväll ska vi först gå en stund till Stadsbiblioteket här i Lund där de ger ut en ny bok om Lunds historia som riktar sig till nyinflyttade Lundabor och sedan ska vi gå till Månteatern där Lunds teaterförening har kick-off för sina medlemmar inför höstsäsongen.

På tisdag kväll så är det ett föredrag Stadsbiblioteket här i Lund om författaren Hjalmar Gullbergs tid i Lund. På onsdag ska vi först gå till Kulturen vid 15:30 för att prova tidstypiska kläder som vi ska ha på oss när vi är volontärer hos Kulturen under eftermiddagarna tisdagen den 18 till fredagen den 21 juli. Sedan äter vi en tidig middag på Kulturkrogen utanför Kulturen innan vi går tillbaka till Kulturen för att delta i Kulturhistoriska föreningens årsmöte vid 18:00.

Onsdag den 24 maj
Vi har en intensiv helg bakom oss och nu har Ann-Christine arbetat två dagar den här veckan och det gör hon idag också. Men imorgon när det är helg ska vi åka till västra Torup väster om Hässleholm där vi är med och arrangerar släktträff för släkten efter Jonnys farmors föräldrar. Det har varit släktträff vart femte år i femtio år nu och till den här släktträffen har vi bl.a. tagit fram fyra affischer med information om släktens historia och en tipspromenad som handlar om släkten och släkthistorien. Det är drygt 60 personer som kommer till släktträffen och de ska samlas i Västra Torup vid 13:30 men själva åker vi dit så att vi är där redan under förmiddagen för att hinna förbereda allt i tid. Vi kör dit med en bil som vi har hyrt hos Avis biluthyrning här i Lund.

På fredag arbetar Ann-Christine hemifrån och på fredag kväll går vi till restaurang Mat & Destillat här i Lund för att äta middag. På lördag förmiddag tvättar vi upp veckans tvätt och på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film.

I lördags var vi hos optikern och hämtade Jonnys nya glasögon. Han har beställt både nya vanliga glasögon och nya läsglasögon och den här gången också nya solglasögon eftersom det var längesen han köpte dem han ha nu. Solglasögonen var dock felbeställda så de får han vänta på ytterligare någon vecka.

Torsdag den 18 maj
I lördags kväll såg vi på filmen Captain Fantastic - En annorlunda pappa medan vi åt middag framför TV:n och Ann-Christine tyckte det var en bra film medan Jonny inte tyckte att den var lika bra.

I söndags cyklade vi till den gamla järnålders- och vikingastaden i Uppåkra där de hade ett evenemang med besök av en en brittisk grupp som ägnar sig åt att rekonstruera kläder och vapen från vendeltiden som är den yngre delen av järnåldern som föregick vikingatiden. Det var ett evenemang som lockade omkring 4 000 besökare och det blev fullt på de parkeringsplatser där fanns så det var tur att vi hade cyklat dit. Uppåkras historia har länge ignorerats till förmån för Birka utanför Stockholm men med det här evenemanget har det blivit alltmer tydligt att informationen om Uppåkra har börjat nå ut internationellt också nu.

I måndags kom Jonnys nya dator och sedan dess har han arbetat intensivt med att få i ordning den så att han kan börja använda den och det tar nog en eller två dagar till. Så småningom ska han beställa abonnemang till databaser för släktforskning också så att han kan börja släktforska igen.

Igår var vi på den sista föreläsningen i Lunds universitets jubileumskurs innan sommaren och igår handlade det om paleontologi, eller forskning i fossil uner dinosaurernas tid. Det enda som återstår av jubileumskursen nu är en utställning i Lunds konsthall i nästa vecka med verk av elever från Teaterhögskolan i Malmö.

Vi har ännu en intensiv helg framför oss nu. På lördag finns det flera olika evenemang och vi vet inte vilket vi ska ta del av än. Lunds släktforskarförening erbjuder möjlighet att besöka Dalby kyrka och Dalby kungsgård på lördag samtidigt är det stadsparkens dag med många olika evenemang i Lunds stadspark, våryra med växtutställning i Botaniska trädgården och visning av utställningen om Peder Winstrup på Historiska Museet.

På söndag ska vi i alla fall stå utanför Kulturen i Lund mellan 11:00 och 13:00 och värva medlemmar till Kulturen när de har invigning av sin nya lekutställning om Mumintrollen. Sen går vi hem och duschar och byter om för att åka till Malmö där vi ska se på en opera om Harry Martinssons rymdskepp Aniara 18:00.

På måndag fortsätter Ann-Christine arbeta som verksamhetsutvecklare för Region Skåne och hon ska till Malmö på måndag så därför hinner hon inte följa med till ett informationsmöte på Kulturen 15:30 för de som kan tänka sig vara volontärer hos Kulturen en tid under sommaren. Men Jonny går dit och hör hur de har tänkt att det ska fungera så bestämmer vi sen om vi kan hjälpa till med det på något sätt.

Torsdag den 11 maj
Ann-Christine är hemma igen nu efter att ha varit i Jönköping igår och idag går hon tillbaka till det stora sjukhusblocket här i Lund igen för att fortsätta arbeta som verksamhetsutvecklare för Region Skåne. Imorgon eftermiddag åker hon till Malmö för att delta i ett möte och sen när hon har kommit hem därifrån så går vi till restaurangen På Skissernas vid Skissernas museum här i Lund för att äta en trerätters middag där med vinmeny. Vi har varit där en gång förut, fredagen den 22 februari i år, och då tyckte vi det var så bra så nu vill vi prova att äta middag hos dem igen.

På lördag förmiddag ska vi tvätta upp veckans tvätt istället för på söndag förmiddag som vi brukar göra för på söndag ska vi nämligen cykla till Uppåkra där Lunds centrum fanns under vikingatiden. På söndag har de besök av brittiska vikingar, en brittisk grupp som ägnar sig åt vikingatiden. Och på måndag går Ann-Christine till det stora sjukhusblocket här i Lund för att fortsätta arbeta som verksamhetsutvecklare för Region Skåne.

Söndag den 7 maj
Det är intensiva veckor i Lund nu med mycket upplevelser och evenemang och så kommer det vara under resten av året också. I onsdags var vi på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs och den här gången var det en fysioterapeut hos den medicinska fakulteten som berättade om forskningen om rörelse som medicin och som många gånger har visat sig vara bättre än läkemedel. Man kan se hela föreläsningen i en film på YouTube och själva syns vi en hel del i början av filmen och strax efter att vi har satt oss så reser sig Ann-Christine igen för att hänga upp sin jacka på stolen också kommer det en tidigare kollega till henne så att hon får resa på sig igen. Men om man går och lyssnar på en föreläsning med en sjukgymnast så får man skylla sig själv och skälet till det framgår tydligt från den här tidpunkten i filmen.

I fredags kväll åt vi middag hos den grekiska restaurangen Mediterranean och igår var vi på Historiska Museet här i Lund och på den nya och väldigt intressanta utställningen som de öppnat nu om Lunds tidigare biskop Peder Winstrup. En av de mest intressanta inslagen i utställningen var en tredimensionell animering som man kunde gå runt i för att uppleva hur det såg ut i området på östra sidan om Lunds domkyrka under 1600-talet då Peder Winstrup hade sin gård och sitt biskopsresidens där. Det var väldigt annorlunda där på den tiden och det är svårt att själv visualisera det utan en sån här animering. Dessutom har de gett ut en ny fin och intressant bok om Peder Winstrup och hans tid som vi också köpte för 200 kr.

Dessutom beställde Jonny en ny och mycket kraftfullare dator också igår och den kommer levereras om sju arbetsdagar. Det är något som han har skjutit upp i nästan ett år nu för att spara till det först. Det som är mest intressant med att han köper en ny dator nu är att han med den sen också tänker börja släktforska igen till sommaren eller i början av hösten när han har beställt nya abonnemang till kyrkböckerna. Den dator han har nu hade inte riktigt räckt till för att hålla på att släktforska på. Som det är nu så har vi haft en nästan två år lång paus i släktforskningen och det är mycket kvar att ta reda på om alla våra släktgrenar så när han börjar med det så kommer det nog ta mycket av hans tid.

Till sist igår kväll hälsade så hälsade vi på hos Gerhard och Christel Wendt som var våra grannar förut när vi bodde på Juryvägen i norra Lund och de bjöd oss på en god middag med moussaka och några flaskor av det goda röda kaliforniska vinet Zinfandel.

Imorgon går Ann-Christine till det stora sjukhusblocket här i Lund igen för att fortsätta arbeta som verksamhetsutvecklare för Region Skåne och under eftermiddagen är hon på ett möte i Malmö. När hon kommer hem så går vi till Lunds universitet för att lyssna på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs och imorgon kväll handlar det om kärlek, intimitet och familjebildning i det könsskeva Kina.

Ann-Christine arbetar här i Lund på tisdag också men på onsdag ska hon däremot till Jönköping för att undervisa och handleda och därför så åker hon dit redan på tisdag kväll med tåg från Lund 17:10 och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan byter till ett annat tåg 19:12 och kommer till Jönköping 19:45. Sedan bor hon på Comfort Hotel Jönköping natten till onsdag och på onsdag kväll åker hon hem igen med tåg från Jönköping 16:50 och kommer till Nässjö 17:25 där hon sedan byter till ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42.

Tisdag den 2 maj
Vi har en intensiv helg bakom oss där Ann-Christine fyllde år i lördags och fest med över 30 000 i stadsparken här i Lund, mösspåtagning och valborgsmässoeld i söndags och en massa Första maj-demonstrationer, rektorsuppvaktning och sång av Lunds studentsångare igår. Nu när det är vardagen igen så är Ann-Christine tillbaka på det stora sjukhusblocket här i Lund för att fortsätta med sitt jobb som verksamhetsutvecklare där. Imorgon kväll ska vi gå till Biomedicinskt centrum här i Lund där det är ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs.

På lördag ska vi gå till Historiska Museet som inviger en spännande utställning om Peder Winstrup som var biskop i Lund på 1600-talet och de visar bl.a. upp föremål från den kista han begravdes i för nästan 340 år sedan. På lördag kväll ska vi däremot hälsa på hos Gerhard och Christel Wendt som var våra grannar förut när vi bodde på Juryvägen i norra Lund.

April

Tisdag den 25 april
I lördags såg vi på den isländska filmen Bland män och får och den var ganska bra tills den slutade plötsligt utan något riktigt slut. Medan vi såg på filmen så åt vi ost- och basilikapaj och räkor varav några var rökta och till det drack vi det vita italienska vinet Ti Amo Pinot Grigio som inte smakade så mycket men som passade bra till den maten.

I söndags var vi på Malmö opera och såg på operan La Gioconda av den italienske kompositören Amilcare Ponchielli som inte är så känd men han var lärare till den desto mer kände kompositören Giacomo Puccini. Vi tyckte egentligen att den här operan som hade ett tragiskt slut var ganska bra men den spelades i en kuliss som inte alls gav några associationer till Venedig för lång tid sedan.

Den kommande helgen är en av de mest intensiva helgerna med många olika evenemang här i Lund varje år. På fredag kväll ska vi gå till restaurang M.E.A.T. precis här nedanför där vi bor för att äta middag där vid 18:15. På lördag fyller Ann-Christine år så då kommer Jonnys pappa Börje hit för att gratulera henne och på lördag kväll så ska vi gå till Klostergatans Vin & Delikatess för att äta en trerätters middag med vinmeny.

På söndag är det Valborg, eller Siste april som det brukar kallas här i Lund enligt gammal tradition, och då brukar det vara väldigt många som kommer till Lund för picknick i stadsparken vilket har blivit Sveriges största spontanfest varje år. De första brukar vara på väg dit redan tidigt på morgonen när vi brukar gå ut för att köpa frukostbullar och om det blir fint väder brukar det komma över 30 000. Men under kvällen går vi till Tegnérsplatsen där Akademiska Föreningens vice ordförande håller tal till våren 17:55 från balkongen till Akademiska Föreningens byggnad AF-borgen, och efter talet tar studenterna enligt gammal tradition på sig sina studentmössor i det som kallas för mösspåtagningen. Senare under kvällen går vi tillbaka till stadsparken för att se på det traditionella Valborgsmässobålet.

Första maj händer också mycket här i Lund. Om det är någonstans där det demonstreras mycket under Första maj så är det i Lund! Inte bara Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har egna demonstrationståg utan feminister och andra revolutionära, vänsterextrema och anarkistiska grupper brukar också ha egna demonstrationståg, och ofta utan tillstånd vilket gör att polisen ibland ingriper. Vid 12:20 går vi i alla fall till Universitetsplatsen för att se på den fanborg som går från Akademiska Föreningens byggnad AF-borgen där det blir traditionsenlig rektorsuppvaktning. Ordföranden för Lunds universitets studentkårer ett tal till rektorn och därefter svarar rektorn i ett tal till studenterna. Och vid 18:00 går vi tillbaka till Universitetsplatsen igen för att lyssna på när Lunds studentsångare sjunger in våren men det brukar de som vill kunna se i direktsändning på TV också.

Fredag den 21 april
I onsdags var vi på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs och den här gången var det på juridiska institutionen och det handlade om mänskliga rättigheter för människor med funktionsnedsättning.

Ann-Christine arbetade på sjukhuset här i Lund i sitt arbete som verksamhetsutvecklare för Region Skåne både i tisdags och i onsdags men igår var hon i Jönköping. Hon åkte dit på morgonen och kom hem igen strax före 20:00 igår kväll och därefter cyklade hon genast iväg hem till en av cheferna i ledningsteamet för det område som hon arbetar för inom Region Skåne för att vara med på gemensam aktivitet för ledningsteamet.

Men idag är Ann-Christine tillbaka på sjukhuset här i Lund igen och ikväll går vi till restaurang Stäket här i Lund för att äta middag. Stäket är också namnet på byggnaden där restaurangen finns och det är en av Lunds äldsta byggnader. Den byggdes omkring år 1580 på initiativ av den tidens rikaste kvinna i Norden, Görvel Fadersdotter Sparre, som blivit änka för tredje gången.

Igår gjorde Jonny en stor uppdatering av alla släktträden här på vår webbplats så att adress och telefonnummer också finns med för alla personer i släktträden numera och man kan t.ex. titta på sidan med släktträdet för Jonnys farmors föräldrar som ett exempel på hur det ser ut numera. Förut fanns de uppgifterna på sidor som var skyddade med lösenord eftersom det fanns e-postadresser också på de sidorna och om man visar e-postadresser på sidor som vem som helst kan se på så dröjer det inte länge förrän det börjar komma skräpmail (spam).

Men numera har vi många fler uppgifter om våra släktingars Facebooksidor än deras e-postadresser och Facebook är också ofta ett bättre sätt att kontakta någon än genom e-post. Så därför har vi nu tagit bort e-postadresserna från sidorna med släktträden och därmed behöver de inte längre skyddas med lösenord heller. Uppgifter om adress och telefonnummer finns redan på andra ställen som t.ex. hitta.se så de går att visa, såvida uppgifterna inte är hemliga förstås.

Imorgon ska vi kanske gå till Historiska Museet här i Lund och följa med på en visning om inventarier och byggnadsdetaljer från Lunds domkyrka och skånska lantkyrkor men imorgon kväll äter vi i alla fall middag hemma och ser på någon film på TV:n. På söndag eftermiddag ska vi däremot åka till Malmö för att gå och se på den italienska kompositören Amilcare Ponchiellis opera La Giconda, som är det italienska namnet på Mona Lisa, på Malmö opera.

På måndag arbetar Ann-Christine på sjukhuset här i Lund igen och på kvällen så går vi för att lyssna på ännu ett föredrag i Lunds universitets jubileumskurs och på måndag handlar det om avfallshantering.

Långfredag den 14 april
Igår var vi i Malmö och såg på Teaterhögskolans föreställning Berusade på Bryggeriteatern som finns i Teaterhögskolans byggnad. Ann-Christine var redan i Malmö på ett möte i sitt arbete som verksamhetsutvecklare för Region Skåne så vi sågs i Malmö och gick sedan och åt middag på en restaurang vid Möllevångstorget innan vi gick till Teaterhögskolan.

Teaterhögskolan i Malmö ingår i den konstnärliga fakulteten hos Lunds universitet och den här föreställningen var ett av deras bidrag till universitetets jubileumskurs. Pjäsen som har skrivits av den ryske dramatikern Ivan Vyrypaev handlade om hur en massa hemligheter och konflikter kom upp till ytan under berusning men det var ganska abstrakt dramatisk teater och det är inte mycket för oss som hellre ser på musikaler eller opera.

Vi går ofta ut och äter middag på fredagarna men idag när det är långfredag så är många restauranger stängda så därför äter vi hemma den här fredagen och vi planerar att försöka se på de tre filmerna i den s.k. Modstrilogin den här helgen. Det är de tre filmerna Dom kallar oss mods, Ett anständigt liv och Det sociala arvet där dokumentärfilmaren Stefan Jarl följde modsen Kenta, Stoffe och deras kompisar mellan åren 1968 och 1992 och skildrade hur de drogs allt djupare ner i missbruk och misär i Stockholms undre värld.

Vi har inte planerat så mycket mer än så här än och på tisdag går Ann-Christine till det stora sjukhusblocket här i Lund igen för att fortsätta komma in i sitt nya arbete där som verksamhetsutvecklare för Region Skåne.

Söndag den 9 april
Igår var vi i Växjö där vi var med och firade Ann-Christines syster Birgittas dotter Frejas födelsedag och vi körde dit med en bil som vi hade hyrt hos Avis biluthyrning här i Lund. Vi hade bokat en liten hyrbil men vi blev uppgraderade så att vi istället fick en helt ny Audi Quattro. Det är en av Audis sportbilar med väldigt kraftig motor och den accelererade väldigt snabbt också de gånger vi provade det.

Men vi stannade på några andra ställen också på vägen till Växjö. Först var vi i Brönnestad och satte blommor på Jonnys mamma Ingers grav och sen fortsatte vi till Älmhult där vi var på IKEA museum och där åt vi lunch också. Museet handlar om IKEA:s historia men också om hur människor möblerar i sina hem. Sen åkte vi till IKEA-varuhuset i Älmhult också innan vi körde vidare eftersom vi behövde fler klädhängare. Till sist gjorde vi ett stopp i Snugge söder om Växjö också. Det är en liten gård som var operasångerskan Christina Nilssons födelsehem.

Ann-Christine fortsätter arbeta på sitt nya jobb som verksamhetsutvecklare för Region Skåne i det stora sjukhusblocket här i Lund imorgon och imorgon kväll ska vi sen gå och lyssna på ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs. Imorgon kväll handlar det om Främre Orientens gamla språk och religionshistoria och hur den bl.a. kan hjälpa oss att förstå den utveckling som har lett fram till judendom, kristendom och islam.

Ann-Christine arbetar på torsdag också då det är skärtorsdag och då ska vi åka till Malmö där vi ska se på Teaterhögskolans föreställning Berusade på Bryggeriteatern. Teaterhögskolan i Malmö ingår i den konstnärliga fakulteten hos Lunds universitet och den här föreställningen är ett av deras bidrag till universitetets jubileumskurs. Men fler planer än så har vi inte än för påskhelgen utan vi ser istället senare om det händer något intressant här i Lund då.

Torsdag den 6 april
Nu har Ann-Christine arbetat de första dagarna i sin nya anställning som verksamhetsutvecklare för Region Skåne och idag ska hon på möte i Malmö under förmiddagen. Hon kommer oftast arbeta i det stora sjukhusblocket här i Lund men hennes verksamhetsområde har även avdelningar i Malmö så ibland arbetar hon där också.

Igår kväll träffades vi på Stadsbiblioteket här i Lund vid 17:30, Ann-Christine kom dit direkt från jobbet, och sen lyssnade vi på ett föredrag journalisten Andreas Jakobsson vars familj levt på kasserad mat i tre år. Det är mat där bäst före datumet har närmat sig och livsmedelsbutiker därför har kasserat även maten egentligen ändå varit bra. Han berättade att sånt matsvinn är väldigt stort i Sverige.

På lördag ska vi åka till Växjö för att vara med och fira Ann-Christines syster Birgittas dotter Frejas födelsedag och på vägen dit tänker vi stanna till i Älmhult för att se på IKEA museum också. Vi har hyrt en bil hos Avis biluthyrning här i Lund så att vi kan köra dit men eftersom de inte har öppet på lördag så hämtar vi bilnycklarna redan imorgon kväll innan de stänger. Vi kör hem igen från Växjö på lördag kväll och lämnar tillbaka bilen innan vi går hem och lägger oss för att sova.

Söndag den 2 april
Nu har Ann-Christine lämnat den lägenhet hon hade i Jönköping och flyttat hem allt hon hade där. Hon är fortfarande anställd på deltid hos Hälsohögskolan i Jönköping för att ta hand om de doktorander hon har där och hon åker dit omkring en dag per månad. Men imorgon ska hon promenera till det stora sjukhusblocket här i Lund och börja sin anställning där som verksamhetsutvecklare för verksamhetsområdet kirurgi och gastroenterologi (som handlar om sjukdomar i mag- och tarmkanalen). I fortsättningen kommer hon ha gångavstånd till sitt arbete och det tar bara omkring 20 minuter att gå dit.

Jonny hyrde en bil hos Avis här i Lund och körde till Jönköping i fredags för att hämta henne och vi kom hem igen igår eftermiddag. Vi bodde på vi Clarion Collection Hotel Victoria i Jönköping natten till igår och i fredags kväll var vi på restaurang Aqua i Jönköping och åt en god middag med tre rätter med bl.a. Röding som huvudrätt och ett gott vitt vin på druvan Sauvignon Blanc till det.

Igår kväll åt vi däremot Tacos som middag och drack öl till det hemma framför TV:n medan vi såg på filmen Spotlight som handlade om hur en grupp journalister på tidningen Boston Globe avslöjade hur katolska kyrkan utsatte barn för sexuella övergrepp och mörklade brotten genom att flytta på de präster och kardinaler som var inblandade. Filmen bygger på verkliga händelser och vi tycker att den var bra. Den ledde till att liknande övergrepp sedan avslöjades inom katolska kyrkan över hela världen.

Imorgon kväll är det en ny föreläsning igen i Lunds universitets jubileumskurs och den här gången är det på Ekonomihögskolan vid 19:00 och vi åker dit för att lyssna på den båda två.

Mars

Tisdag den 28 mars
Sedan i lördags är vi hemma igen från Gran Canaria där vi var och solade och kopplade av under förra veckan och vi kommer lägga till några foton som vi tog medan vi var där så småningom i vårt fotoalbum. Tyvärr fick vi båda två en kraftig förkylning också under veckan och den har vi inte blivit av med än.

I söndags tvättade vi upp hela veckans tvätt och igår arbetade Ann-Christine hemma under dagen. Sedan åkte vi till kårhuset för Lunds tekniska högskola där det var ännu en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs igår kväll och den här gången handlade det om vatten och vattenreningsteknik.

Samsungs servicekontor lyckades återställa Jonnys telefon medan vi var borta och han kunde hämta den hos vårt postutlämningsställe i söndags så nu har han en fungerande telefon igen. Men han fick använda en stor del av söndagen åt att installera alla sina appar igen och ändra på inställningar och annat.

Idag ska Ann-Christine arbeta i det stora sjukhusblocket här i Lund igen där hon ska börja i sina nya anställning som verksamhetsutvecklare på måndag den 3 april nästa vecka. Därför åker hon tillbaka till Jönköping igen först ikväll med tåg från Lund 17:10 och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:16 och kommer till Jönköping 19:56. Det här är dessutom sista gången på länge som hon åker till Jönköping men hon kommer åka dit igen då och då så småningom också eftersom hon fortfarande har doktorander där.

Till helgen lämnar Ann-Christine också den lägenhet hon haft i Jönköping och flyttar hem allt hon har kvar där och Jonny kör dit med en hyrbil från Avis här i Lund på fredag eftermiddag för att hämta henne. Under natten till lördag bor vi på Clarion Collection Hotel Victoria i Jönköping och vi går ut och äter middag på en restaurang i Jönköping på fredag kväll. På lördag förmiddag kör vi hem igen så att vi kommer hem igen uner lördag eftermiddag.

Torsdag den 16 mars
Många av de i de norra delarna som fortfarande behövde koka vattnet i torsdags kväll för en vecka sen fick nya besked i söndags och i tisdags om att de fortfarande måste fortsätta koka vattnet och det kommer ett nytt besked om ifall det fortfarande gäller i eftermiddag. Själva bor vi några hundra meter söder om zonen för de som måste koka vattnet så vi har alltså sluppit det sedan i torsdags kväll för en vecka sen.

I onsdags slutade Jonnys telefon fungera efter att programvaran i den blivit uppdaterad så när han är själv hemma så går det nu bara nå honom med e-post, Facebook eller genom Skype till hans dator istället. Ann-Christine har skrivit ut en adresslapp han fick med e-post av Samsungs servicekontor i Stockholm och imorgon ska han skicka iväg den med post till dem så att de får se om det går att återställa den så att den går att använda igen. Hur länge det dröjer innan han har en fungerande telefon igen är osäkert.

Ann-Christine kommer hem ikväll med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Imorgon arbetar hon hemma och imorgon kväll går vi och äter middag hos restaurang Italia här nedanför där vi bor vid 18:30.

På lördag morgon reser vi till Gran Canaria för att koppla av och sola och bada en vecka och Ann-Christine tar med sin dator så att hon kan arbeta lite på den under veckan och vi kommer kunna se om vi har fått några mail men vi uppdaterar inte våra nyheter eller lägger ut foton under veckan som vi är där. Det gör vi istället nästa gång först när vi har kommit hem igen. Vi reser dit med SAS flyg SK2837 från Köpenhamn Kastrups flygplats kl. 08:30 på lördag och reser hem igen nästa lördag med SAS flyg SK2838 som landar på Köpenhamn Kastrups flygplats 20:15.

Så för de som läser och följer våra nyheter säger vi med det här nu alltså välkommen tillbaka igen om sådär en och en halv vecka.

Söndag den 12 mars
I torsdags gick det ut ett meddelande till allmänheten i Lund och stora delar av Lunds kommun om att man måste koka vattnet så under torsdagen kokade vi vårt vatten innan vi använde det. Men framåt torsdagskvällen kom det ett nytt besked som sa att kravet på att koka vattnet då bara kvarstod för de norra delarna av Lund och på en karta där de visade vilket område som det berörde så framgick det att vi bor precis utanför den zonen. De som fortfarande behövde koka vattnet då behöver dock fortfarande göra det och det kommer ett nytt besked vid 16:00 i eftermiddag som säger om det fortfarande gäller.

I fredags kväll åt vi en god trerätters middag med vinmeny på restaurang Mat & Destillat som är den är högst rankade restaurangen i Lund och det smakade väldigt bra. Vi var inte hemma igen förrän strax före 21:00 och sen såg vi på Veckans brott med Leif GW Persson på SVT Play också innan vi hoppade i säng.

Igår åkte vi till Malmö och gick och tittade lite i butikerna där och vi åt lunch också där innan vi åkte hem men vi kom hem utan att ha handlat något alls och insåg att vi nog inte kommer åka till Malmö för att gå och se på butiker där igen på länge. Lunds centrum är lite mindre än Malmös men utbudet av butiker är lika roligt i Lund som i Malmö så vi behöver inte åka dit.

Igår kväll åt vi middag hemma framför TV:n som vanligt och då såg vi på filmen Elektra som var en actionfilm med lite fantasy om kampen mellan onda och goda krafter och vi tyckte inte den var så bra.

Imorgon ska Ann-Christine arbeta ihop med sin företrädare hos verksamhetsområdet kirurgi och gastroenterologi (som handlar om sjukdomar i mag- och tarmkanalen) i det stora sjukhusblocket här i Lund igen där hon ska börja i sina nya anställning som verksamhetsutvecklare måndagen den 3 april. Därför åker hon till Jönköping först imorgon kväll med tåg från Lund 17:10 och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:16 och kommer till Jönköping 19:56. Samtidigt som Ann-Christine går till tåget för att åka till Jönköping så går Jonny till universitetet här i Lund för att delta på ännu en föreläsning i universitetets jubileumskurs.

Torsdag den 9 mars
Idag åker Ann-Christine hem igen från Jönköping med tåg 17:35 och kommer till Nässjö 18:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 18:52 och kommer till Lund 20:42. Imorgon arbetar hon hemma hela dagen och sen går vi till en av Lunds bästa restauranger, restaurang Mat & Destillat, imorgon kväll för att äta middag.

Jonny var på ytterligare en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs i måndags och den här gången handlade det om vad vänskap är för något till skillnad från andra slags relationer. Det hade en väldigt tydlig koppling till sociologi och filosofi, ett ämne som han har svårt för att se som vetenskap eftersom han tycker att de aldrig kommer till någon slutsats till skillnad från t.ex. fysik där vetenskapen är betydligt mer exakt och precis.

Vi har inte några planer för helgen än utan vi får se vad som händer och på lördag kväll äter vi middag framför TV:n som vanligt och ser på någon film.

Söndag den 5 mars
I fredags hämtade vi våra nya pass som vi beställde för två veckor sedan och de gäller fram till den 20 februari 2022, och vi hoppas att få mycket användning för dem under de kommande åren. Sen under kvällen åt vi middag hos den grekiska restaurangen Mediterranean som ligger här nere på gatan precis utanför gården där vi bor som flera redan har sett på vår sida i Facebook.

Igår var vi inne hela dagen och Ann-Christine jobbade och Jonny skannade gamla deklarationshandlingar. Han har skannat gamla deklarationshandlingar och räkningar som vi har betalat under lång tid och nu har vi sparat såna handlingar för de senaste 16 åren som PDF-dokument på en hårddisk istället för som papper i pärmar. Vi vill gärna spara handlingarna så att vi kan gå tillbaka och titta i dem igen om vi vill det och på det här sättet blir det lättare att hitta bland dem och de tar inte någon plats i hyllan längre.

Igår kväll åt vi kokt potatis och varmrökt lax med romsås som middag hemma framför TV:n och drack det vita franska ekologiska vinet Biecher Riesling från Alsace och det passade bra till den maten. Dessutom åt vi skånsk äppelkaka med vaniljsås som efterrätt. Medan vi åt middag såg vi på filmen Serena som vi tycker var en hyfsad film.

Idag tvättar vi upp veckans tvätt som vanligt under förmiddagen och imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. Hon åker hem igen på torsdag i nästa vecka som vanligt.

Torsdag den 2 mars
Igår var Jonny på en av de mest intressanta föreläsningarna hittills i Lunds universitets jubileumskurs som han deltar i. Det handlade om Peder Winstrup som var biskop i Lund de sista åren som Skåne var en del av Danmark och de första åren efter att Skåne blivit en del av Sverige. Han var också initiativtagare till Lunds universitet och var den som tog emot den segrande svenske kungen Carl XI efter slaget vid Lund. Om några dagar kommer alla som vill kunna se på den en timme långa föreläsningen som en film i YouTube och vi kommer dela den på vår sida i Facebook också.

Ann-Christine har varit i Jönköping sedan i måndags men ikväll kommer hon hem igen med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Imorgon kommer hennes nya chef i Jönköping hem till oss och sen ska de arbeta ihop här hos oss under några timmar. Hennes chef ska hälsa på en släkting här i närheten av Lund och därför passade det bäst för dem att ses här hos oss imorgon istället för i Jönköping.

Imorgon kväll har vi bokat bord vid 18:30 hos den grekiska restaurangen Mediterranean för att äta middag där men på lördag äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Februari

Söndag den 26 februari
I fredags kväll provade vi att äta middag hos den nya restaurangen På Skissernas här i Lund för första gången. Vi åt en trerätters meny med vinmeny, en meny de kallar för lilla menyn, och det smakade väldigt bra. Restaurangen drivs av samma ägare som restaurang Mat & Destillat och på samma sätt som på den restaurangen så hade rätterna på den här restaurangen komponerats med många olika råvaror till väldigt goda och smakrika rätter. Vinet de serverade till rätterna smakade också väldigt bra och passade bra till maten.

Men igår kväll åt vi rotfruktsgratäng med ratatouille och vars en bit skinkinnanlår som middag hemma framför TV:n och drack öl till det medan vi såg på filmen Philomena. Det var en bra film som handlade om hur ett irländskt kloster för nunnor skiljde en mor från sin son och motarbetade deras möjligheter att återfinna varandra igen av egna religiösa skäl.

Idag tvättar vi upp veckans tvätt som vanligt under förmiddagen och imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. På onsdag ska Jonny gå på en ny föreläsning igen i Lunds universitets jubileumskurs. Det var inga föreläsningar den här veckan eftersom det har varit sportlov.

Tisdag den 21 februari
I fredags var Jonny hos Folktandvården här i centrum av Lund eftersom han trodde att han hade fått ett hål i hörntanden nere till höger och det var tre år sedan han var hos tandläkaren senast. Men det visade sig att han inte hade ett enda hål i tänderna så nu behöver han inte göra några fler besök hos tandläkaren igen förrän om ett och ett halvt år.

Efter att vi sedan varit hos Malmstens fisk och ätit lunch så gick vi till Polisen här i Lund och beställde nya pass som blir färdiga om en vecka. Förra året när Jonny slutade från IBM på egen begäran så reste vi inte mycket men nu hoppas vi att det ska bli lite mer resande för oss också igen så småningom.

I fredagskväll åt vi middag hos Lunds thailändska gourmetrestaurang Ihsiri men i lördags kväll åt vi middag hemma framför TV:n som vanligt och då åt vi utskuren biff med hemmagjorda pommes frites med rödvinssås och kokta rödbetor och drack en flaska av det röda italienska vinet Monterosso till det. Vinet passade bra till den maten men det var egentligen lite för kallt när vi drack det eftersom vi glömde ta fram det i tid. Också såg vi på den tyska filmen En labyrint av lögner som var en bra och stark skildring av brottsutredningen som föregick Auschwitzrättegångarna i Frankfurt i slutet av 1950-talet.

I söndags kväll var på Malmö opera och såg på musikalen "Tänk om" som var lite annorlunda så tillvida att de visade två parallella historier genom hela föreställningen om hur livet kunde ha blivit om det hade tagit en av två olika vägar. De växlade fram och tillbaka mellan de olika historierna genom hela föreställningen men det gick trots det ganska bra att följa med i handlingen och föreställningen var ganska bra.

Ann-Christine är tillbaka i Jönköping igen sedan igår och hon åker hem igen på torsdag med tåg från Jönköping 17:35 och kommer till Nässjö 18:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 18:52 och kommer till Lund 20:42. På fredag mellan 07:45 och 15:00 ska hon arbeta ihop med sin företrädare hos verksamhetsområdet kirurgi och gastroenterologi (som handlar om sjukdomar i mag- och tarmkanalen) i det stora sjukhusblocket här i Lund där hon ska börja i sina nya anställning som verksamhetsutvecklare måndagen den 3 april.

På fredag kväll ska vi prova den nya restaurangen På Skissernas här i Lund när vi går ut och äter middag. Det är en restaurang som drivs av samma ägare som äger restaurang Mat & Destillat som vi tycker är en av Lunds bästa restauranger men på den här restaurangen har de istället tre olika fasta menyer med möjlighet att beställa vinpaket till menyn. Restaurangen ligger i samma byggnad som Skissernas museum och öppnade för en månad sen.

Men på lördag äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Tisdag den 14 februari
I fredags kväll provade vi restaurang valvet som har öppnat i ny regi nyligen här i Lund och maten var god men portionerna var lite i största laget. I lördags kväll åt vi däremot middag hemma framför TV:n och såg på filmen Eye in the Sky, med Helen Mirren i huvudrollen, i filmtjänsten Viddla. Det handlade om hur de som militär attackerade terrorister med drönare med moraliska dilemman och en komplicerad beslutskedja för att undvika civila offer och vi tycker att filmen var hyfsad. Som middag åt vi laxburgare med rökta räkor och tzatziki och pommes frites av sötpotatis och drack en flaska av det tyska vita vinet Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett som var gott men lite för sött till den här maten.

I söndags gick vi till det kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund under eftermiddagen efter att vi tvättat upp veckans tvätt under förmiddagen. De har öppnat en ny intressant utställning där nu med utdrag ur Astrid Lindgrens dagböcker under de år som andra världskriget pågick och de visar även en av hennes dagböcker med hennes egna anteckningar och några tidningsurklipp. Sedan kopplar de det till dagens situation med krig och många flyktingar. Utställningen som heter Hela världen brinner visas till den 28 maj.

Ann-Christine är tillbaka i Jönköping igen sedan igår och hon åker hem som vanligt på torsdag med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Sedan arbetar hon hemma på fredag.

Jonny ska gå på ytterligare en föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs imorgon kväll och då är det hos den medicinska fakulteten. På fredag förmiddag ska han gå till tandläkaren för han har nog fått ett hål i hörntanden nere till höger och fick en tid som fanns över vid 10:45 hos Folktandvården här i centrum av Lund. Första beskedet han fick var dock att han inte var patient hos dem trots att han gått till Folktandvården i norra Lund förut när vi bodde där och därför skulle behöva vänta fyra månader på att få en tid hos dem. Nu blev det som tur är bara en veckas väntetid.

På fredag kväll ska vi gå till restaurang Ihsiri för att äta middag och det är vad man skulle kunna kalla för en thailändsk gourmetrestaurang. På lördag äter vi däremot middag hemma framför TV:n som vanligt och ser på någon film och på söndag kväll ska vi gå och se på musikalen "Tänk om" mellan 16:00 och 19:00 på Malmö opera. Det är en musikal som handlar om vad som kunde ha hänt om man hade valt en annan väg i livet. Sedan åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen på måndag med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56.

Torsdag den 9 februari
Idag åker Ann-Christine hem igen med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Hon arbetar hemma imorgon under dagen och sedan ska vi prova restaurang valvet här i Lund som har öppnat i ny regi nyligen.

Vi har inga andra planer för helgen än mer än att vi äter middag framför TV:n och ser på någon film på lördag kväll och tvättar upp veckans tvätt på söndag förmiddag som vanligt. Sen på måndag åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56.

Söndag den 5 februari
I fredags åt vi middag i bistron på Grand Hotel och Jonny provade deras klassiska rätt Sten Bromans whiskyköttbullar som de alltid har på menyn, och till det drack han en pilsner. Ann-Christine åt istället bakad torskrygg med spetskål och drack ett glas av en väldigt god Riesling. Det är ett ställe där vi gärna äter middag fler gånger.

Men igår kväll åt vi middag hemma framför TV:n istället och då åt vi Janssons frestelse och drack ölet Oppigårds Amarillo som är en s.k. amerikansk pale ale. Medan vi åt middag såg vi på filmen Mandela - Vägen till frihet i filmtjänsten Viddla där vi såg på en film förra helgen också, och vi tyckte att filmen var ganska bra.

Idag ska vi tvätta upp veckans tvätt och imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. Hon kommer hem på torsdag kväll nästa vecka också.

Jonny planerar att delta på en ny föreläsning i Lunds universitets jubileumskurs imorgon kväll och att gå på invigningen av en ny intressant utställning på Kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund på onsdag. Den handlar om andra världskriget och heter Hela världen brinner och bygger på Astrid Lindgrens krigsdagböcker.

Torsdag den 2 februari
Idag åker Ann-Christine hem igen med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Imorgon arbetar hon hemma och sedan, imorgon kväll, går vi till Grand Hotel här i Lund för att äta middag och vi har bokat bord vid 18:30 i deras bistro.

I fredags träffade Ann-Christine verksamhetschefen för verksamhetsområdet kirurgi och gastroenterologi (som handlar om sjukdomar i mag- och tarmkanalen) i det stora sjukhusblocket här i Lund och skrev på ett anställningsavtal, så nu är det bestämt att hon börjar arbeta som verksamhetsutvecklare där måndagen den 3 april. Hon kommer vara anställd här i Lund men kommer också arbeta på sjukhuset i Malmö ibland, och sen när hon börjat här i Lund kommer hon bara ha en promenad på omkring 20 minuter att gå för att komma till jobbet.

I måndags skrev hon sedan också på ett annat avtal med Hälsohögskolan i Jönköping om att vara tjänstledig till 80% från sin anställning som lektor hos dem fram till den siste juni också bestämmer de hur de ska göra sedan efter det. Men hon hoppas kunna fortsätta ha kontakt med Hälsohögskolan i Jönköping i framtiden också för att bl.a. fortsätta vara handledare åt doktorander.

Igår kväll var Jonny på den tredje föreläsningen i Lunds universitets jubileumskurs och då handlade det om vad mänskliga rättigheter är för något. Tidigare i veckan höll han på med planeringen av den släktträff som vi ska vara med på den 25 maj för släkten efter hans farmors föräldrar, och i måndags skickade han en länk till en inbjudan med SMS till 70 personer.

Vi har lagt till lite fler foton också nu på sidan för vintern 2017 i vårt fotoalbum, bl.a. några foton som vi tog då vi var på nyinvigningen av Skissernas museum i lördags.

Vi har inte så mycket planer för helgen än men på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n som vanligt och er på någon film igen.

Januari

Söndag den 29 januari
Igår var vi på Skissernas museum här i Lund när de öppnade igen efter att de haft stängt i ett år då de har byggt ut museet. De öppnade vid 16:00 men vi gick dit och ställde oss i kön redan vid 15:15 och då stod det redan en del andra där. Det var tur att vi var där så tidigt som vi var för sen blev kön med alla som ville komma in där kanske 100 meter eller mer och det var den även när vi gick därifrån vid 17:30. Vi tog några foton också när vi var där och några av dem ska vi lägga till i fotoalbumet här på vår webbplats så småningom.

Resten av kvällen igår var vi hemma och åt middag framför TV:n och såg på en film. Som låntagare hos Lunds stadsbibliotek så har vi fått möjlighet att prova att se på film gratis från Bibliotekstjänst, BTJ, här i Lund. Det är en tjänst som de kallar för Viddla som de håller på att testa och vi som låntagare går till deras sida och väljer vilken film vi vill se och ser den sedan direkt från deras webbplats efter att vi angivit vårt lånekortsnummer och dess PIN-kod. Filmen vi valde att se igår var Woody Allens film Midnatt i Paris som vi tyckte hade en lite konstig handling men var ganska hyfsad ändå.

Idag ska vi vara hemma och bl.a. tvätta upp veckans tvätt och imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen med tåg 07:10 från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. I nästa vecka åker hon hem igen på torsdag som vanligt.

Tisdag den 24 januari
I lördags gick vi till Historiska Museet här i Lund och följde med på en väldigt bra visning av fynden från järnålders- och vikingastaden i Uppåkra och fick en uppdatering om vilken ny kunskap som det har gett arkeologerna och historikerna nu. Visningen gavs av chefen för museet, Per Karsten som är en väldigt bra berättare, och vi fick veta att det står allt mer klart nu att järnålders- och vikingastaden i Uppåkra inte bara var norra Europas största järnålders- och vikingastad, utan att den också var det som var Lund förut vilket då innebär att Lund är en mer än 2 000 år gammal stad och därmed en av norra Europas äldsta städer.

Sen under lördagskvällen gick vi till restaurang Mat & Destillat där vi åt en väldigt god trerätters meny med vinmeny och därefter gick vi hem och såg på det senaste avsnittet av Veckans brott med Leif GW Persson innan det var dags att sova.

I söndags eftermiddag anordnade vi ett möte där tre som har visat intresse för att arbeta för att främja turism till Lund tillsammans med oss kom till mötet. Vi diskuterade hur vi ska gå vidare nu och kommer fortsätta arbeta med att bl.a. ta fram kartor i Google Maps på svenska och engelska under våren. Vi bjöd också dem på kaffe och hembakade semlor som Ann-Christine hade bakat.

En stund efter att mötet var slut i söndags så åkte Ann-Christine tillbaka till Jönköping eftersom hon hade examinationer i sin kurs igår och nu är hon kvar i Jönköping tills hon åker hem igen på torsdag med tåg från Jönköping 16:35 och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42.

Jonny var på den andra föreläsningen i Lunds universitets jubileumskurs igår kväll och då handlade det om funktionell dumhet och varför okritiskt tänkande dominerar på jobbet. Det var väldigt mycket av det som sas under föreläsningen som han kände igen från sitt jobb tidigare hos IBM och som till slut var det som fick honom att bestämma sig för att säga upp sig och sluta.

På fredag eftermiddag ska vi gå till det kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund där de högtidlighåller förintelsens minnesdag och till kvällen ska vi gå och äta middag på restaurang Klostergatans Vin & Delikatess där vi har bokat bord vid 18:15. De har en spännande trerättersmeny där nu med bl.a. rostbiff av ren som huvudrätt och vinmeny till den menyn.

På lördag kväll öppnar Skissernas museum här i Lund igen efter att ha varit stängt för renovering i ett år så då ska vi gå dit en stund och sen går vi hem och äter middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Torsdag den 19 januari
Ann-Christine stannar i Jönköping till imorgon eftersom hon ska gå och lyssna på en disputation imorgon eftermiddag och efter den så åker hon hem igen med tåg 16:35 från Jönköping och kommer till Nässjö 17:17 där hon sedan byter till ett annat tåg 17:49 och kommer till Lund 19:42. Eftersom hon inte kommer hem förrän imorgon kväll så går vi inte ut och äter middag då som vi brukar göra under fredagskvällarna. Istället går vi ut och äter middag på lördag kväll och då går vi till restaurang Mat & Destillat där vi har bokat bord vid 18:30.

Igår var Jonny på den första föreläsningen i Lunds universitets jubileumskurs. Var och en av Lunds universitets nio fakulteter kommer ge fyra föreläsningar, totalt 36 föreläsningar, under det här året och man får en stämpel i en tentamensbok för varje föreläsning man har varit på. Alla som har gått på minst en föreläsning från varje fakultet får ett diplom som Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz lämnar över i början av nästa år när kursen är avslutad och nu har Jonny alltså sin första stämpel.

På söndag eftermiddag ska vi anordna ett möte i Hyresgästföreningens lokal i huset på andra sidan av gården där vi bor. Det är för några som har sagt att de skulle vara intresserade av att vara med och starta en turistförening för Lund, alltså en förening för främjande av turism till Lund. Jonny är den som har dragit igång det men hur stort intresset verkligen är och hur länge det varar återstår att se innan vi vet om det blir något av det.

Eftersom Ann-Christine har examinationer i sin kurs på måndag så åker hon tillbaka till Jönköping igen redan på söndag kväll då hon åker med tåg 17:10 från Lund och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:16 och kommer till Jönköping 19:56. Men i nästa vecka åker hon hem igen på torsdag kväll.

Söndag den 15 januari
Igår plockade vi undan alla adventsljusstakarna och lade dem i källarförrådet tills det är dags att ta fram dem igen när det blir jul nästa gång. Under kvällen åt vi sweet chili laxfiléer och risotto som middag och drack det vita franska vinet Coteaux Bourguignons Chardonnay som passade hyfsat till den maten. Vi såg också på filmen Dallas Buyers Club som handlade om den sanna historien om en narkoman i USA som började smuggla effektiv bromsmedicin mot HIV som ännu inte var godkänd i USA och vi tyckte att det var en bra film.

Idag är vi hemma och tvättar bl.a. upp veckans tvätt och imorgon arbetar Ann-Christine hemma tills hon åker tillbaka till Jönköping igen med tåg 17:10 från Lund och kommer till Nässjö 19:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 19:16 och kommer till Jönköping 19:56. Men nästa vecka åker hon inte hem förrän på fredag eftersom hon ska gå och lyssna på en disputation under fredag eftermiddag.

Nu har vi lagt ut några av de foton vi tog under resten av 2016 också på sidan med foton från jul & nyår i vårt fotoalbum och bl.a. kan man se några av de foton som vi tog då vi reste till Stockholm tillsammans med Ann-Christines föräldrar Mona och Lars Nilsson och Jonnys pappa Börje och hans väninna Gun Larsson.

Torsdag den 12 januari
Idag åker Ann-Christine hem igen efter sin första vecka i Jönköping efter jul och hon åker hem med tåg från Jönköping 17:35 och kommer till Nässjö 18:17 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 18:52 och kommer till Lund 20:42. Imorgon arbetar hon hemma och imorgon kväll går vi till restaurang Stortorget här i Lund och äter middag. Vi har inte planerat något i helgen än men på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Vi har lagt till lite fler foton nu på sidan för våra foton för hösten 2016 i vårt fotoalbum och snart lägger vi ut resten av fotona fram till jul och nyår också.

Söndag den 8 januari
I torsdags hade vi besök av Gerhard och Christel Wendt som var våra grannar förut när vi bodde på Juryvägen i den norra delen av Lund och då bjöd vi på en god middag med gott vin till. Först drack vi den spanska Cavan Codorníu Clasico Brut som fördrink och till smördegsvåfflor med rökt lax som förrätt. Sedan drack vi en flaska av det röda nyzeeländska vinet Murdoch James Estate Pinot Noir och åt kalkonfilé som vi först brynte i stekpanna och kokade en stund i rödvin och därefter marinerade i bl.a. rödvin, balsamvinäger, soja och vitlök över natten. Den serverade vi sen med rotfruktsgratäng och rödvinssky från marineringen och vinet passade väldigt bra till det. Som efterrätt åt vi hallon- och kolapaj och drack Alambre Moscatel de Setúbal som dessertvin till det. Vi drack det till mjölkchokladpannacotta med citrusmarinerade clementiner på nyårsafton och det passade bra till det här också.

I fredags eftermiddag gick vi till det kulturhistoriska museet Kulturen här i Lund och lyssnade på kända sånger som de kallade för Julsånger som värmer i vintertid och de sjöngs av tenoren Christer Arwidson och mezzosopranen Signe Jeppesen. De har bl.a. varit verksamma vid Lilla Teatern här i Lund men i det här fallet sjöng de mest musikal- och operett och de gjorde det kolossalt bra! Vi har hört mycket musikal och operett eftersom vi har varit abonnenter hos Malmö Opera under många år och de var riktigt bra jämfört med många andra som vi har lyssnat på!

Igår eftermiddag var vi på ett annat spännande evenemang på Kulturen där musikdirektören Erik Ask-Upmark berättade om gamla tiders musik och spelade upp gamla skivor, s.k. stenkakor eller 78-varvare, på en trattgrammofon från omkring 1905 i den vackra Borgarsalen. Vi spelade in en kort stund av evenemanget så att man själv kan höra hur det lät i en film som vi har lagt upp i YouTube.

Igår kväll åt vi middag framför TV:n och såg på en filmatisering av Fantomen på operan som var väldigt annorlunda jämfört med de versioner av Fantomen på operan som vi har sett förut. Men den fina musiken och sången var förstås samma i den här som i andra versioner.

Idag ska vi åka till Västra Torup och träffa Jonnys kusin Marie och Jonnys pappas kusin Annette och träffa dem där i bygdegården för att planera inför den släktträff vi ska ha där till våren för släkten efter Jonnys farmors föräldrar. Vi åker med tåg till Hässleholm och sen åker vi med Marie och hennes man Dick därifrån till Västra Torup och i eftermiddag åker vi hem igen med tåg från Hässleholm.

Imorgon åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen för första gången sedan före jul och hon åker dit med tåg 07:10 här från Lund och kommer till Nässjö 09:02 där hon sedan fortsätter med ett annat tåg 09:19 och kommer till Jönköping 09:56. Sedan stannar hon där till på torsdag innan hon åker hem igen.

Tisdag den 3 januari
I lördags firade vi nyårsafton hemma med en god middag och drack några goda viner. Först åt vi räkcocktail och drack det vita nyzeeländska Vicar's Choice Sauvignon Blanc som både smakade och doftade gott men som möjligen var en aning för sött till den förrätten. Därefter åt vi oxfilé med ugnsbakad sötpotatis med rödvinssås och ugnsbakade tomater och drack det italienska röda vinet Amarone Selezione Antonio Castagnedi som var gott men i kraftigaste laget och lite för kryddigt i smaken för att passa till oxfilén. Dessutom borde vi försökt hitta en halvflaska till huvudrätten också eftersom vi drack andra viner också. Men det portugisiska vita dessertvinet Alambre Moscatel de Setúbal passade väldigt bra till mjölkchokladpannacotta med citrusmarinerade clementiner som vi åt som efterrätt.

Vi var hemma tills tolvslaget närmade sig och då gick vi till Lundagård där vi ställde oss vid staketet som de satt upp runt Universitetsplatsen och såg på det nyårsfyrverkeri som LundaPyrot, en studentförening inom Tekniska Högskolan här i Lund, fyrade av klockan tolv. Vi hade med oss en halvflaska Bollinger Special Cuvée Brut champagne också som vi drack för att skåla in det nya året. Vi har aldrig provat den förut men den smakade bra.

Den här veckan arbetar Ann-Christine hemifrån så hon åker inte till Jönköping igen förrän på måndag men innan dess har vi några händelserika dagar framför oss. På torsdag när det är trettondagsafton kommer Gerhard och Christel Wendt och hälsar på oss och vi bjuder dem på en god middag. De var våra grannar förut när vi bodde på Juryvägen i den norra delen av Lund.

På fredag då det är trettondagen ska vi gå till det kulturhistoriska friluftsmuseet Kulturen här i Lund för att lyssna på en konsert med julsånger mellan 14:00 och 15:00. Vi ska gå dit på lördag också mellan 14:00 och 15:00 eftersom de har ett lite annorlunda evenemang där då i den vackra Borgarsalen där de spelar musik från gamla skivor av den typ som brukade kallas för stenkakor på en trattgrammofon. Musikdirektören Erik Ask-Upmark kommer dessutom berätta om hur det kommer sig att jazzmusiken uppfanns exakt kl 01:30 natten till den 17 november 1887.

På söndag ska vi åka till Västra Torups bygdegård för att vara med och planera en släktträff för släkten efter Jonnys farmors föräldrar och på måndag morgon åker Ann-Christine sen tillbaka till Jönköping igen.